Deževniki (Lumbricidae) kot kazalci kakovosti talCeglar, Urša (Avtor)
Suhadolc, Marjetka (Mentor)
kakovost taldeževnikiLumbricidaeorganska snovlastnosti talDeževniki so znani kot »ekosistemski inženirji« v tleh, ki imajo pomembno vlogo pri razgradnji in kroženju organskih snovi, izboljšujejo strukturo, poroznost in zračnost tal ter infiltracijo vode. Vplivajo tudi na dostopnost in dinamiko hranil ter na raznolikost in številčnost flore in favne tal. Geografska lega, sezonske in klimatske razlike in pa raba tal pomembno vplivajo na številčnost, porazdelitev in dejavnost deževnikov. Na primer, suho in toplo mediteransko podnebje zmanjšuje številčnost deževnikov, z oceno lokalne populacije daleč pod 50 ind./m2, v primerjavi z zmernim celinskim podnebjem, kjer je število deževnikov lahko tudi do 500 ind./m2. Velik vpliv ima tudi matična podlaga tal in pH. Večina vrst deževnikov uspeva pri pH od 6 do 7. Deževniki se odzivajo na različne kmetijske prakse. Mehanske motnje spremenijo okolje, v katerem deževniki živijo. Ti učinki vključujejo spremembo temperature, vsebnost vlage, vsebnost organske snovi in dostopnost hrane v tleh. Deževniki so občutljivi tudi na različna okoljska onesnažila, kot so fitofarmacevtska sredstva in težke kovine. Veliko študij zato deževnike predlaga kot primerne biotske kazalce pri ocenjevanju potencialnih ohranitvenih kmetijskih praks, kot tudi za ocenjevanje onesnaževanja. Za celovito interpretacijo in oceno kakovosti tal je vzporedno pomembno spremljati tudi fizikalno-kemijske kazalce.[U. Ceglar]20172017-09-13 07:15:29Diplomsko delo/naloga95053UDK: 631.4:595.14:591.5(043.2)VisID: 143179COBISS_ID: 8822393sl