Možnost gojenja različnih aktinidij (Actinidia spp.) v Sloveniji ter primerjava njihovih pomoloških lastnosti in kakovosti plodovMedič, Aljaž (Avtor)
Veberič, Robert (Mentor)
sadjarstvoaktinidijakiviActinidiaA. chinensisA. deliciosaA. argutaSlovenijaAktinidija ali kivi je danes eden najbolj popularnih sadežev, in sicer predvsem zaradi visoke vsebnosti vitaminov (predvsem vitaminov E ter C) in drugih koristnih snovi, kot so karotenoidi, flavonoidi in minerali. Po nekaterih podatkih rod Actinidia obsega več kot 50 različnih vrst ter več kot 100 podvrst. Poznamo tri gospodarsko pomembne vrste A. chinensis, A. deliciosa in A. arguta, iz katerih izhajajo današnje gojene sorte. Največje pridelovalke in izvoznice kivija so Kitajska, Italija, Nova Zelandija in Čile. Med glavnimi desetimi svetovnimi pridelovalkami in izvoznicami kivija je veliko evropskih držav, poleg Italije še Grčija, Francija, Španija, Portugalska, ... Slovenija z izjemo Primorske zaradi podnebnih razmer in lastnosti tal ni najbolj primerna za gojenje teh sadežev. Največji problemi pridelave kivija v Sloveniji so spomladanske in jesenske pozebe, močan veter ter pomanjkanje vode in neustrezna struktura tal na določenih območjih. Med možnimi območji za gojenje trenutno najbolj pomembne vrste A. deliciosa so poleg Primorske tudi najtoplejši predeli Štajerske, A. chinensis bi lahko pogojno gojili samo na Primorskem, medtem ko bi lahko A. arguta ob izbiri primernih leg gojili po celotni Sloveniji.[A. Medič]20172017-09-13 07:15:07Diplomsko delo/naloga95049UDK: 634.6:582.688.4:631.526.32(497.4)(043.2)VisID: 143183COBISS_ID: 8785017sl