Vpliv različnih postopkov bistrenja grozdnega soka sorte malvazija na kakovost mladega vinaSepič, Neja (Avtor)
Wondra, Mojmir (Mentor)
vinogrozdjemalvazijagrozdni sokmoštmlado vinobistrenjeflotacijavakuumska filtracijahladno samobistrenjevinske kvasovkealkoholna fermentacijakinetika fermentacijekakovost mladega vinafizikalno-kemijske analizesenzorično ocenjevanjeV okviru magistrskega dela smo primerjali vpliv različnih postopkov bistrenja grozdnega soka sorte malvazija na končno kakovost mladega vina. Uporabljeni so bili trije različni bistrilni postopki: flotacija, vakuumska filtracija in hladno samobistrenje. Namen je bil ugotoviti, kateri postopek je najustreznejši za dosego čim boljše kakovosti mladega vina. V vse vzorce bistrenega mošta smo dodali enake kvasovke in enako hrano. Povsod smo dozirali enako količino kvasovk in hrane za kvasovke. V moštu in mladem vinu smo opravili fizikalno-kemijske analize in spremljali kinetiko fermentacije. Po zaključenem alkoholnem vrenju smo opravili senzorično ocenjevanje mladega vina na Kmetijskem inštitutu Slovenije v Ljubljani. Vzorci flotacije so dosegli najvišje ocene na senzoričnem ocenjevanju. Kot smo predpostavljali, smo ugotovili, da je flotacijski postopek senzorično najboljši, nismo pa mogli potrditi, da je najustreznejši in najboljši način bistrenja glede na rezultate fizikalno-kemijskih analiz. Pomanjkljivost tega postopka je, da se alkoholna fermentacija prične nekoliko kasneje, saj je zaradi samega postopka bistrenja mošt nasičen z inertnimi plini.[N. Sepič]20172017-06-21 07:15:08Magistrsko delo/naloga92614UDK: 663.252/.253:663.221:582.282.23:543.92VisID: 130794COBISS_ID: 4793720sl