Bioaktivno delovanje lektinov gob iz redu Agaricales na izbrane mikroorganizmeKorošec, Sanja (Avtor)
Klančnik, Anja (Mentor)
Sabotič, Jerica (Komentor)
glivegobeAgaricalesbiološko aktivne snoviproteinilektiniCnSlBKKPCNLMpLTBLkromatografske tehnikeprotimikrobno delovanjeminimalna inhibitorna koncentracijaprotiadhezivno delovanjetvorba biofilmaplesnikvasovkeLektini so proteini, ki jih proizvajajo rastline, živali in mikroorganizmi. Specifično prepoznajo in vežejo ogljikohidratne komplekse glikolipidov in glikoproteinov. S pomočjo ekspresijskega sistema pET smo v bakteriji Escherichia coli pripravili rekombinantna lektina CnSlB in KKP iz gob Clitocybe nebularis in Coprinopsis cinerea. Za primerjavo medsebojnega delovanja lektinov smo v testih uporabili še lektina MPL in CNL iz gob Macrolepiota procera in C. nebularis ter lektin TBL iz tartufa Terfezia boudieri. Lektine smo ustrezno pripravili za analizo biološke aktivnosti na bakterije Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Listeria innocua, Staphylococcus aureus, Campylobacter jejuni, Escherichia coli, Salmonella infantis, Pseudomonas aeruginosa, kvasovko Candida albicans in plesen Aspergillus ochraceus. Ugotavljali smo protimikrobno delovanje preko določitve minimalne inhibitorne koncentracije in vpliv na adhezivne lastnosti z metodo barvanja biomase s kristal vijoličnim. Lektini so pokazali različno biološko aktivnost za različne mikroorganizme. Njihovo delovanje na mikroorganizme je verjetno posledica različne specifične vezave glikanov. Glive so se pokazale kot bolj odporne na delovanje lektinov v primerjavi z bakterijami. Lektini MpL, CnSlB in CNL imajo največje protimikrobno delovanje. V primeru zmanjšanja adhezije mikroorganizmov se je za najbolj učinkovitega izkazal lektin CNL. Lektini iz gob so pokazali izjemen potencial za razvoj novih protimikrobnih in protiadhezivnih pristopov.[S. Korošec]20172017-04-05 07:48:16Magistrsko delo/naloga91407UDK: 547.96:615.334:543.2VisID: 130613COBISS_ID: 4766584sl