Spletni portal skuhajva.siRODE, DOMEN (Avtor)
Fajfar, Iztok (Mentor)
receptisocialno omrežjedruženjekuhanjeIdeja za izdelavo portala z recepti se je oblikovala med razmišljanjem o koncu ugodnosti študentskih bonov. Kuhanje doma je postalo finančno najugodnejša alternativa, še vedno pa je obstajala želja po druženju s prijatelji ob dobri hrani. Rezultat je bila ideja o portalu z recepti, ki bi na enostaven način prikazoval recepte, hkrati pa omogočal deljenje in všečkanje receptov ter dogovarjanje za skupne obroke med prijatelji.
Portal je postavljen s pomočjo PHP ogrodja Laravel, ki omogoča lahko in pregledno pisanje kode. Poleg tega uporablja še JavaScript knjižnico ReactJS, ki omogoča hitrejše prikazovanje spletne strani in s tem boljšo uporabniško izkušnjo. Celoten razvoj je potekal s pomočjo orodij, ki omogočajo lažji, hitrejši in predvsem bolj dosleden razvoj programske kode.
Razvoj, tudi z uporabo orodij, vseeno ni potekal brez težav. Največja težava se je pojavila pri uporabi zunanje storitve za pošiljanje elektronskih sporočil. Po enem mesecu uporabe storitve Mandrill za pošiljanje elektronskih sporočil o registraciji, ponastavitvi gesla ali prošnjah za prijateljstvo so se pri lastniku Mandrill storitve – Mailchimp odločili, da Mandrill ne bo več deloval kot samostojna brezplačna storitev, ampak kot del plačljive storitve [1]. Ker je koda za portal spisana v ogrodju Laravel, je bilo razmeroma preprosto zamenjati ponudnika za pošiljanje elektronskih sporočil za drugega.
V naslednjih poglavjih so opisane uporabljene tehnologije, njihova uporaba pri izdelavi portala ter prikaz uporabe vseh funkcionalnosti portala.
Rezultat dela je portal, kjer se zbirajo recepti, uporabniki jih lahko delijo in označijo tiste, ki so jim všeč. Uporabniki lahko označijo kateri uporabniki so njihovi prijatelji in jih povabijo na skupno kuhanje.
Portal še ni bil javno objavljen in tako preizkušen na realnem občinstvu. S pomočjo analize in drugih metrik bo sčasoma postalo razvidno kaj portalu manjka, kaj se lahko še izboljša.20162016-07-07 12:45:01Diplomsko delo84066VisID: 34537sl