Elemental composition of wheat, common buckwheat, and tartary buckwheat grains under conventional productionOrožen, Lea (Avtor)
Vogel-Mikuš, Katarina (Avtor)
Likar, Matevž (Avtor)
Nečemer, Marijan (Avtor)
Kump, Peter (Avtor)
Regvar, Marjana (Avtor)
dietary reference intakeenergy dispersive X-ray fluorescence spectrometrymetalsmineralstrace elementstotal reflection X-ray fluorescence spectrometryŽita in psevdožita so pomemben vir mineralnih elementov v prehrani določenih svetovnih populacij, zato je pomembno izboljšati elementno sestavo žit in zmanjšati vnos neželenih kovin v užitne dele rastlin. V raziskavi smo proučevali akumulacijo mineralnih elementov v zrnju pšenice (Triticum aestivum L.), navadne ajde (Fagopyrum esculentum Moench) in tatarske ajde (Fagopyrum tataricum (L.) Gaertn.) s polja s konvencionalno pridelavo. Elemente v tleh in zrnju smo analizirali z energijsko disperzijsko rentgensko fluorescenčno spektroskopijo, oziroma rentgensko fluorescenčno spektroskopijo s popolnim odbojem. Zrnje pšenice je imelo višje
(p<0.05) koncentracije elementov od zrnja navadne in tatarske ajde. Vsebnosti mineralnih elementov v 100 g zrnja pšenice in ajde so bile višje od vsebnosti navedenih v literaturi za moko pšenice in ajde, kar kaže na izgubo elementov med postopki za pripravo moke. Zaskrbljujoče so visoke vsebnosti nekaterih nezaželenih kovin v pšenici in ajdi. Iz rezultatov je razvidno, da navadna in tatarska ajda v zrnju akumulirata manj nezaželenih kovin kot pšenica.Društvo biologov Slovenije20122015-07-10 21:32:33Delo ni kategorizirano69581UDK: 581ISSN pri članku: 1408-3671COBISS_ID: 2715471sl