Proučevanje nabrekanja termično modificiranega lepljenega kuhinjskega pulta in njegove odpornosti proti modrenjuVravnek, Boris (Avtor)
Pohleven, Franc (Mentor)
Šernek, Milan (Recenzent)
modifikacija lesadimenzijska stabilnostglive modrivkeLes je zelo nagnjen k krčenju in nabrekanju. Da bi ga ustrezno stabilizirali, smo ga termično modificirali. Ugotavljali smo, kako vpliva termična modifikacija na dimenzijsko stabilnost in odpornost proti glivam modrivkam. Modifikacijo hrastovega in bukovega pulta smo opravili v vakuumu pri temperaturi 170 °C in 200 °C. V prvem primeru smo modificirali že zlepljen pult, v drugem pa elemente lesa, ki smo jih kasneje zlepili v pult. Dimenzijsko stabilnost smo preizkušali tako, da smo vzorce namakali v vodi in nato spremljali nabrekanje. Za ocenjevanje odpornosti proti glivam modrivkam smo uporabili standardizirano metodo SIST EN 152. Ugotovili smo, da termična modifikacija poveča dimenzijsko stabilnost lesa že pri 170 °C, še izraziteje pa pri 200 °C. Večjo dimenzijsko stabilnost smo ugotovili pri kasneje zlepljenih pultih. Modifikacija je povečala odpornost pulta proti glivam modrivkam. Pri hrastu je bila bolj učinkovita, saj je preprečila pomodrelost že pri 170 °C, pri bukovini pa se je odpornost na modrivke pokazala pri temperaturi modifikacije 200 °C.[B. Vravnek]20102014-07-11 12:25:53Diplomsko delo504UDK: 630*841.1COBISS_ID: 1803913sl