In vitro testiranje učinkovitosti postopkov za zmanjšanje števila bakterij rodu Campylobacter v proizvodnji piščančjega mesaMiljevič, Eva (Avtor)
Smole Možina, Sonja (Mentor)
Stelzl, Michael (Komentor)
Campylobacter jejuniCampylobacter coliin vitropiščančje mesoodpornost na kisikpakiranje v modificirano atmosferomlečna kislinaperocetna kislinahiperaerotolerantni seviBakterije rodu Campylobacter so vodilni povzročitelji bakterijskega gastroenteritisa pri ljudeh. Prenosi s hrano, predvsem preko kontaminirane perutnine, so glavni vzrok za humano kampilobakteriozo. Ker dekontaminacija trupov perutnine in mesa lahko pripomoreta k zmanjšanju pojavnosti bakterijskih okužb s hrano pri ljudeh, smo v eksperimentalnem delu najprej testirali občutljivost sevov C. coli in C. jejuni (N=17) na izpostavljenost aerobnim razmeram, da bi ugotovili, ali je med sevi razlika v odpornosti na atmosfersko koncentracijo kisika. V nadaljevanju smo testirali občutljivost sevov na povečano koncentracijo kisika v modificirani atmosferi s 70 % O2 ter 30 % CO2 in opazovali preživetje sevov po tretiranju z 10 % raztopino mlečne kisline (MK) in 0,5 % ter 1 % raztopino perocetne kisline (PAA). Glede na občutljivost na kisik smo seve razdelili na aerosenzitivne (AS) (preživeli <24 h v aerobnih razmerah) in hiperaerotolerantne (HAT) (preživeli >24 h v aerobnih razmerah). Skupno je 65 % testiranih sevov C. coli in C. jejuni pripadalo skupini AS, ter 35 % HAT. Pakiranje v modificirano atmosfero (MAP) je v povprečju zmanjšalo število AS kampilobaktrov za 1,96 log CFU/ml, ter HAT za 0,89 log CFU/ml. Izmed kislin je bila učinkovitejša PAA. V 0,5 % raztopini je v povprečju zmanjšala število bakterij AS sevov za >3,85 log CFU/ml in pod mejo zaznavnosti zmanjšala število bakterij 3 aerosenzitivnih sevov. Število bakterij HAT sevov je povprečno zmanjšala za 3,62 log CFU/ml. 1 % raztopina PAA je pod mejo zaznavnosti zmanjšala število bakterij 5 AS sevov ter 1 HAT seva, ter v povprečju zreducirala število bakterij AS sevov za >4,57 log CFU/ml in HAT sevov za >4,68 log CFU/ml. MK je v 10 % koncentraciji v povprečju zmanjšala število HAT in AS sevov za 1,58 log CFU/ml in 1,25 log CFU/ml. Aerotolerantni sevi C. coli in C. jejuni so zelo razširjeni v perutnini in povečajo možnost za prenos bakterij preko hrane v aerobnih razmerah. Ustrezna uporaba MK in PAA ter MAP so učinkovite metode za zmanjšanje števila kampilobaktrov, ki lahko izboljšajo varnost živil.[E. Miljevič]20212021-10-06 07:15:24Magistrsko delo/naloga131889UDK: 579.67:637.54.033:621.798VisID: 199409COBISS_ID: 79460355sl