Prispevek kmetijstva k izpustu toplogrednih plinov v Sloveniji v obdobju 1986-2017Vidic, Anja (Avtor)
Črepinšek, Zalika (Mentor)
meritvetoplogredni plinikmetijstvoizpustiEvropaSlovenijaKmetijstvo zaradi naraščanja števila prebivalcev in povečanih potreb po hrani pomembno prispeva k izpustu toplogrednih plinov (TGP) in s tem spreminjanju podnebja. V nalogi smo analizirali vire izpustov TGP v kmetijstvu v Evropi (1990-2015) in Sloveniji (1986-2017) in njihove spremembe v obravnavanem obdobju. Tako kmetijstvo v Evropi kot tudi v Sloveniji k skupnim izpustom TGP prispeva okrog 10 %. V Evropi so se v obravnavanem obdobju izpusti zmanjšali za 20 %, predvsem zaradi zmanjšane uporabe dušikovih gnojil in zmanjšanja števila živine. V Sloveniji največ izpustov TGP iz kmetijstva povzročata metan (CH4) in di-dušikov oksid (N2O) v procesu fermentacije v živinoreji, pri nepravilnem skladiščenju gnoja ter nepravilni obdelavi tal. Izpusti CH4 iz kmetijstva predstavljajo 50 %, izpusti N2O pa 71 % skupnih izpustov v državi. Pomemben del izpustov v kmetijstvu predstavljajo tudi dušikov oksid, amonijak, hlapne organske spojine in ogljikov dioksid. V obdobju 1986-2017 so se izpusti iz kmetijstva v Sloveniji zmanjšali za 20 %. Padec izpustov je bil posledica zmanjšanja izpustov iz goriv, ki so se zmanjšali za 50 % in zmanjšanja izpustov zaradi skladiščenja gnoja, ki so se zmanjšali za 25 %. Izpusti TGP iz kmetijstva v Sloveniji so v skladu z zastavljenim ciljem obvladovanja povečanja emisij do leta 2020 za največ 5 % glede na leto 2005. Kljub temu je potrebno uvajati dobre kmetijske prakse za zmanjšanje izpustov TGP, da v največji meri zmanjšamo vpliv kmetijstva na podnebne spremembe.[A. Vidic]20202020-09-20 07:17:08Diplomsko delo/naloga120441UDK: 551.583:63(043.2)VisID: 181333COBISS_ID: 29821699sl