Standardne in biotehnološke metode žlahtnjenja kivija (Actinidia sp.)Korošec, Tina (Avtor)
Bohanec, Borut (Mentor)
žlahtnjenje rastlinbiotehnološke metodekiviActinidia sp.transformacijareševanje zarodkovprotoplastisomatska hibridizacijamanipulacija ploidnostiŽlahtnjenje kivija se izvaja z namenom izboljšanja okusa, povečanja pridelka, spremembe barve mesa kivija, dolžine obstojnosti in shranjevanja, prilagoditve na klimatske razmere ter uvedbe novih lastnosti. To nam omogoča predvsem poznavanje in uporaba ustreznih metod žlahtnjenja. Poslužujemo se tako standardnih kot biotehnoloških tehnik. Ravno uporaba in razvoj biotehnoloških pristopov pa imata vedno bolj pomembno vlogo za dosego želenih lastnosti in povečanje pridelka v programih žlahtnjenja kivija, saj pri delu s standardnimi metodami prihaja do določenih omejitev. Diplomska naloga zajema pregled obstoječe literature na področju žlahtnjenja kivija, ki navaja dosežke znotraj rodu Actinidia s pomembnejšimi biotehnološkimi metodami medvrstnega križanja in vitro. Ena izmed metod je somatska hibridizacija z združitvijo protoplastov. Ta se je izkazala kot učinkovita metoda za premostitev medvrstne nekompatibilnosti ter za hitrejšo združitev genetskega ozadja dveh vrst in izražanje želenih lastnostih pri hibridih v F1 generaciji. Naslednja je metoda medvrstnega križanja z reševanjem zarodkov, ki omogoča preprečitev zakrnitve zarodkov križancev in hkrati premostitev dormance semen. Predstavljene so različne tehnike manipulacije ploidnosti pri kiviju, med katere spadajo haploidizacija, indukcija podvojitve kromosomov ter uporaba kulture endosperma, s katerimi se lahko prepreči anevploidije ter nesposobnost nadaljnje oploditve. Sledi še metoda genske transformacije rastlin, ki omogoča hitrejše in usmerjeno izražanje želenih lastnosti, posledično kreiranje novih kultivarjev ter povečanje količine in kvalitete pridelka.[T. Korošec]20192019-06-02 07:45:19Diplomsko delo/naloga107885UDK: 606:631.528:602.6:582.688.4(043.2)VisID: 163789COBISS_ID: 9233017sl