Prehranski vnos in sestava telesa otrok zaključnih razredov naključno izbranih slovenskih osnovnih šolOgorevc, Nina (Avtor)
Benedik, Evgen (Mentor)
prehranaadolescencaotrocimladostnikisestava telesaprehranski vnososnovna šolamakrohranilamikrohranilaindeks telesne masedelež telesne maščobeZdrava in uravnotežena prehrana je zelo pomembna v vseh obdobjih življenja, še posebej v obdobju odraščanja. Namen magistrskega dela je bil ovrednotiti prehranski vnos in sestavo telesa učencev, starih od 13–15 let (9. razred OŠ) na petih različnih osnovnih šolah v Sloveniji. Raziskavo smo pričeli na začetku šolskega leta 2017/18. Na roditeljskih sestankih smo starše seznanili z raziskavo, jim razložili potek dela in jih povabili k sodelovanju. Za sodelovanje se je odločilo 63 staršev oziroma njihovih otrok (34 fantov in 29 deklet). Povprečna starost učencev je bila 13,7 let, povprečna starost učenk pa 13,8. Z metodo vprašalnika o pogostosti uživanja živil smo pridobili podatke o njihovih prehranjevalnih navadah, količinah zaužitih živil, energijskem vnosu in vnosu drugih makro- in mikrohranil. Podatke o sestavi telesa (telesna višina, masa in kožna guba nadlahti) smo pridobili iz športnovzgojnih kartonov. Dodatno smo izračunali še delež telesne maščobe. Na našem vzorcu otrok je statistično značilno, da otroci v Prekmurju zaužijejo manj natrija (p = 0,04) in posledično manj soli ter manj sladkorja (p = 0,038) kot otroci iz ostalih delov Slovenije. Med učenci v Prekmurju in učenci v ostalih delih Slovenije ni razlike v indeksu telesne mase (p = 0,573) in deležu telesne maščobe (p = 0,585). Povprečen energijski vnos ni ustrezal Referenčnim vrednostim za vnos hranil (fantje 2600 kcal/dan, dekleta 2200 kcal/dan, PAL = 1,6), saj je bil pri fantih (2180 kcal/dan) in dekletih (1808 kcal/dan) premajhen. Vnos ogljikovih hidratov in prehranskih vlaknin je bil premajhen. Vnos nasičenih maščobnih kislin je bil glede na priporočila ustrezen, vnos enkrat in večkrat nenasičenih maščobnih kislin pa premajhen. Učenci v povprečju ne zaužijejo dovolj vitamina A in D ter mineralov kalcija, joda in magnezija, zaužijejo pa dovolj vitamina B9 in vitamina C.[N. Ogorevc]20182018-10-13 07:45:47Magistrsko delo/naloga104866UDK: 613.2-053.5(497.4)VisID: 159519COBISS_ID: 4967032sl