Vsebnost in pomen bioaktivnih snovi v brokoliju (Brassica oleracea var. italica L.) glede na okoljske dejavnike in tehnologije pridelovanjaVrhovnik, Manca (Avtor)
Kacjan Maršić, Nina (Mentor)
brokoliBrassica oleracea var. italicaglukozinolatibioaktivne snovivitaminiBrokoli (Brassica oleracea var. italica L.) je zelenjava, ki jo uvrščamo v družino križnic (Brassicaceae). Vsebuje visoke vsebnosti bioaktivnih snovi, predvsem glukozinolatov, vitaminov in flavonoidov. Najpomembnejši vitamin v brokoliju je vitamin C (askorbinska kislina), ki spada med najpomembnejše antioksidante v brokoliju. Brokoli zaradi visoke vsebnosti teh bioaktivnih snovi velikokrat priporočajo in vključujejo v dietno prehrano, redno uživanje brokolija pa pomaga tudi pri številnih boleznih. Glavni namen diplomskega dela je podrobneje predstaviti vsebnost in sestavo glukozinolatov v brokoliju glede na okoljske dejavnike in tehnologijo pridelovanja. Najpogosteje zastopani glukozinolati v brokoliju so alifatski glukozinolati. Na njihovo vsebnost vpliva več dejavnikov, kot so: sorta, okoljski dejavniki (tla, vremenske razmere), fiziološka starost rastline, zdravstveno stanje rastline, tehnologija pridelave in dejavniki po obiranju (skladiščenje, termična obdelava). Posledica delovanja dejavnikov je sprememba količine, zgradbe in kakovosti glukozinolatov. Sorta vpliva na količino in zgradbo posameznih glukozinolatov, kar se pri brokoliju izrazi zlasti pri aromatskih in indolnih glukozinolatih. Gojenje brokolija v spomladansko/poletni sezoni daje večje vsebnosti indolnih glukozinolatov kot gojenje v poletno/jesenskem času. Pri ohranjanju vsebnosti indolnih glukozinolatov pomagajo tudi mikorizne glive. Razlike v vsebnosti glukozinolatov se pojavijo tudi pri načinu pridelave brokolija, kjer so lahko vsebnosti pri ekološko pridelanem brokoliju znatno višje v primerjavi z brokolijem iz integrirane pridelave.[M. Vrhovnik]20182018-09-15 07:45:01Diplomsko delo/naloga103226UDK: 635.356:577.16(043.2)VisID: 156291COBISS_ID: 9029497sl