Protibakterijsko delovanje eteričnih olj in hidrolatov izbranih začimbnih rastlinStipič, Mateja (Avtor)
Jeršek, Barbka (Mentor)
eterična oljahidrolatizačimbne rastlineprotimikrobno delovanjeEscherichia coliStaphylococcus aureusminimalna inhibitorna koncentracijaminimalna baktericidna koncentracijaNamen naloge je bil določiti protibakterijsko delovanje eteričnih olj in hidrolatov šetraja (Satureja hortensis), lovorja (Laurus nobilis), origana (Origanum vulgare), grške bazilike (Ocimum basilicum) in rožmarina (Rosmarinus officinalis) proti bakterijam vrst Escherichia coli in Staphylococcus aureus. Med eksperimentalnim delom smo v raziskavo vključili še hidrolat morske alge (Laminaria digitata) in etanolni ekstrakt pire (Triticum aestivum ssp. spelta). Protibakterijsko delovanje omenjenih snovi smo preizkušali z metodo razredčevanja v mikrotitrski ploščici. Natančne minimalne inhibitorne koncentracije (MIC) in minimalne baktericidne koncentracije (MBC) smo določili z metodo štetja kolonij na trdem gojišču. Za bakterije vrste E. coli so se vrednosti MIC za eterična olja gibale od 1,56 mg/ml do 6,25 mg/ml, vrednosti MBC pa od 1,56 mg/ml do 12,5 mg/ml. Najboljšo protibakterijsko aktivnost je pokazalo eterično olje origana, ki je imelo najnižje vrednosti MIC. Za bakterije vrste E. coli je znašala vrednost MIC eteričnega olja origana 1,56 mg/ml, za bakterije vrste S. aureus pa 0,78 mg/ml. 50 % hidrolati niso pokazali protibakterijske aktivnosti. 75 % hidrolata šetraja in origana sta rast obeh testiranih vrst bakterij zavrla, medtem ko je bilo za inhibicijo bakterijske rasti potrebno uporabiti 100 % hidrolat rožmarina. Hidrolata lovorja in grške bazilike nista pokazala protibakterijskega delovanja. Ekstrakt pire preizkušen direktno v tekočem gojišču triptični sojin bujon (TSB) ni zavrl rasti bakterij vrste E. coli, je pa zavrl rast bakterij vrste S. aureus. Ko smo ekstrakt pire topili v etanolu in nato dodali gojišču TSB je zavrl rast obeh vrst bakterij. Eksperimentalno smo pokazali, da imajo eterična olja in hidrolati v ustrezni koncentraciji potencial zaviranja rasti bakterij in da je njihovo delovanje odvisno od vrste začimbne rastline. Eterična olja so bolj učinkovita sredstva za zaviranje rasti bakterij kot hidrolati, potrdimo pa lahko tudi, da so Gram pozitivne bakterije bolj občutljive za eterična olja in hidrolate kot Gram negativne bakterije.[M. Stipič]20182018-09-08 07:46:55Diplomsko delo/naloga102813UDK: 579.24:547.913:633.83VisID: 155136COBISS_ID: 4943736sl