Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Ocena ekološkega odtisa in trajnosti kmetije
ID
Krašovec, Andreja
(
Avtor
),
ID
Mihelič, Rok
(
Mentor
)
Več o mentorju...
,
ID
Čop, Jurče
(
Komentor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(3,22 MB)
MD5: ABCAA35FC57640B6BCB11C172233EC1E
PID:
20.500.12556/rul/195d2300-2a72-4a12-8a6c-1efe520e9e45
Galerija slik
Izvleček
V magistrskem delu smo vrednotili, kako vplivata sistem konvencionalnega in sistem ekološkega pridelovanja na okolje. S pomočjo programa SPIonWeb® smo izračunali rezultate ekološkega odtisa, izpust CO2 in potencial globalnega segrevanja (GWP). Podatke za en in drugi sistem pridelovanja smo pridobili v kmetijskem gospodarskem podjetju Žipo, d. o. o., v Lenartu, kjer smo z direktorjem podjetja opravili natančen intervju. Pri sistemu konvencionalne pridelave smo imeli na voljo 5 različnih parcel in podatke od leta 2007 do leta 2012. Pri sistemu ekološke pridelave pa smo imeli na voljo 3 različne parcele in podatke od leta 2014 do leta 2016. Rezultati kažejo, da je sistem konvencionalne pridelave z razliko od sistema ekološke pridelave prinesel večjo obremenitev za okolje z ekološkim odtisom (Sustainable Process Index = SPI). Prav tako so bili izpusti CO2 pri tem sistemu pridelave večji kot pri sistemu ekološke pridelave. Pri primerjavi obremenitve GWP na enoto proizvoda poljščin smo ugotovili, da je ta večja pri konvencionalnem sistemu pridelovanja z razliko od ekološkega sistema pridelovanja. Pri sistemu ekološkega pridelovanja so bili pridelki manjši kot pri konvencionalnem sistemu. Zaključimo lahko, da je sistem ekološke pridelave bistveno bolj trajnosten kot sistem konvencionalne pridelave.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
ekološki odtis
,
trajnost
,
emisije CO2
,
GWP
,
SPIonWEB®
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Tipologija:
2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:
[A. Krašovec]
Leto izida:
2017
PID:
20.500.12556/RUL-99145
UDK:
631.58:502.13(043.2)
COBISS.SI-ID:
8895609
Datum objave v RUL:
24.12.2017
Število ogledov:
2007
Število prenosov:
596
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
KRAŠOVEC, Andreja, 2017,
Ocena ekološkega odtisa in trajnosti kmetije
[na spletu]. Magistrsko delo. A. Krašovec. [Dostopano 1 maj 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=99145
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Ecological footprint and sustainability of a farm
Izvleček:
In the master's thesis we evaluated how the system of conventional and organic production influence the environment. Using the SPIonWeb® program, we calculated the results of ecological footprint, CO2 emissions and global warming potential (GWP). The data for both cultivation systems were obtained on the agricultural company Žipo d.o.o. in Lenart, where we conducted a detailed interview with director of the company. In the conventional production system, we were dealing with 5 different plots and data available from 2007 to 2012, while in the organic production system, we had 3 different plots and data available from 2014 to 2016. The results show that conventional production system, unlike the organic production system, brought a greater environmental burden, expressed by Sustainable Process Index (SPI). CO2 emissions in this system of production were also higher than in the organic production system. When comparing the GWP values per unit of crop product, we found that they were higher in the conventional production system than the organic production system. In the organic production system, the yields were slightly lower in comparison with conventional system. We can conclude that the system of organic production is much more sustainable than the system of conventional production.
Ključne besede:
ecological footprint
,
sustainability
,
CO2 emissions
,
GWP
,
SPIonWEB®
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Brezdomstvo
Zaposlovanje migrantov v Republiki Sloveniji
Primerjava sistema javnih uslužbencev v prvi Jugoslaviji s sistemom javnih uslužbencev v Republiki Sloveniji
Pravna ureditev romske skupnosti v Republiki Sloveniji
Zaposlovanje izobraženih tujih državljanov v Republiki Sloveniji
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Analiza romske problematike - študija primera Kerinov grm
Socialni odnos Republike Slovenije do oseb brez zadostnih sredstev za preživetje
Socialni kapital in romi
Ekonomsko-socialni položaj Romov na Dolenjskem
Vloga učitelja v etnično heterogenih razrednih skupnostih: študija primera
Nazaj