Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Pravo in zdrava hrana
ID
Andromako, Neža
(
Avtor
),
ID
Pličanič, Senko
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,08 MB)
MD5: 035E7BACDBDAAF089B19C2121D2364CF
PID:
20.500.12556/rul/8ccca6a0-d619-491d-b870-64f4b9810c8d
Galerija slik
Izvleček
V magistrskem diplomskem delu z naslovom Pravo in zdrava hrana je predstavljen pojem zdrave hrane in pomen njegovega normativnega urejanja. Že starejša medicinska spoznanja potrjujejo vpliv hrane na človekovo zdravje in pojav bolezni, zato je ključno, da s pomočjo prava omogočamo, da je na voljo hrana, ki po zaužitju ne predstavlja tveganja za posameznikovo zdravje. V prvem delu magistrskega diplomskega dela je na kratko predstavljen vpliv hrane na pojav bolezni. Ker je zdravje izjemnega pomena za ekonomsko in socialno stabilnost države, ga varujemo tudi s pomočjo živilske zakonodaje, ki skrbi za visoko raven kvalitete živil, s čimer se zmanjša oziroma izniči tveganja nevarnosti za človekovo zdravje. To dosegamo tudi preko zakonodajnega urejanja kemičnih onesnaževalcev hrane, kamor sodijo pesticidi in aditivi. V drugem delu je podrobneje predstavljeno zakonodajno urejanje pesticidov, njihovih ostankov v hrani ter aditivov, katerega namen je preprečiti, da bi njihova uporaba v procesu proizvodnje hrane škodovala posamezniku, ki jo bo zaužil. V nadaljevanju dela sta predstavljeni pravica do zdravja in pravica do hrane. Opisano je razumevanje obeh pravic tako v mednarodni, kot v slovenski ureditvi. Pravica do hrane se v mednarodni sferi zagotavlja široko – ne zgolj kot varstvo pred lakoto, temveč se želi preko nje zagotoviti pravica do ustrezne hrane. Pojem ustrezne hrane je natančno opredelil Odbor za ekonomske, socialne in kulturne pravice. V Splošnem komentarju št. 12 o pravici do ustrezne hrane je definiral pojem »ustreznosti« ter zagotavljanje pravice povezal s trajnostnim razvojem. S tem je pravico do hrane močno približal razumevanju pravice do zdrave hrane. Ker Ustava Republike Slovenije ne vsebuje pravice do hrane, je v zadnjem delu predstavljena možnost uresničitve pravice do zdrave oz. ustrezne hrane v slovenskem pravnem prostoru.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
Živilska zakonodaja
,
pesticidi
,
fitofarmacevtska sredstva
,
aditivi
,
zdrava hrana
,
ustrezna hrana
,
pravica do zdravja
,
pravica do hrane.
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Organizacija:
PF - Pravna fakulteta
Leto izida:
2017
PID:
20.500.12556/RUL-98910
COBISS.SI-ID:
15941713
Datum objave v RUL:
13.12.2017
Število ogledov:
2943
Število prenosov:
672
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
ANDROMAKO, Neža, 2017,
Pravo in zdrava hrana
[na spletu]. Magistrsko delo. [Dostopano 10 april 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=98910
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
The Law and Healthy Food
Izvleček:
In the master thesis entitled The Law and Healthy Food, the notion of healthy food and the significance of its normative regulation are presented. Even older medical findings confirm the impact that food has on human health and the onset of illness, so it is crucial that, with the help of the law, we ensure the availability of food which does not pose a risk to an individual's health after it is consumed. In the first part of the master thesis, the effect of food on the onset of illness is briefly presented. Since health is of the utmost importance for the economic and social stability of the state, it is protected by food legislation, which ensures a high quality of food thus reducing or eliminating the risks of danger to human health. This is also achieved through the legislative regulation of chemical food contaminants, including pesticides and additives. In the second part of the thesis, the legislative regulation of pesticides, their residues in food and additives is presented in greater detail. The aim of this regulation is to prevent their use in the process of food production so as to stop them from harming the individual who will consume the food. Further, the right to health and the right to food are also presented. The understanding of both rights is described in both international and Slovenian regulation. In the international sphere, the right to food is provided for broadly – not just as a protection from famine, but rather as the right to adequate food. The concept of adequate food was specifically defined by the Committee on Economic, Social and Cultural Rights. In the General Comment No. 12 on the right to adequate food, the Committee defined the notion of "adequate" and also linked the provision of this right to the sustainable development. With this, the right to food has come much closer to the meaning of the right to healthy food. Finally, since the Constitution of the Republic of Slovenia does not include the right to food, the last part of the thesis presents the possibility of establishing the right to healthy or adequate food in Slovenian legal area.
Ključne besede:
Food legislation
,
pesticides
,
plant protection products
,
additives
,
healthy food
,
adequate food
,
the right to health
,
the right to food.
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Mednarodno investicijsko pravo in mednarodnopravno varovanje okolja
Pravni vidiki izkoriščanja mineralnih surovin v Sloveniji
Nujna pot
Naj imajo živali in rastline pravice?
Zdravstvena oporoka
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Odražanje okoljske zakonodaje v gospodarski družbi ter upoštevanje regulativ na primeru podjetja Acroni, d.o.o.
Analiza tožb za prihodnje generacije
Predporočna pogodba
Analiza učinkovitosti okoljske dajatve za onesnaženje okolja zaradi odlaganja odpadkov
Mednarodno okoljsko pravni vidiki problema prenaseljenosti
Nazaj