Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Stabilizacija proteolitičnih encimov z različnimi nosilnimi sistemi
ID
Banfi, Majk
(
Avtor
),
ID
Poklar Ulrih, Nataša
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,92 MB)
MD5: 5BBD4EBC8254B11ED5C452015BBCC06B
PID:
20.500.12556/rul/d26d6c7c-d6d2-4510-b162-5460ec3fbb1c
Galerija slik
Izvleček
V okviru magistrskega dela smo proučevali učinek kapsulacije proteolitičnega encima tripsina na njegovo stabilnost pri različnih temperaturah in pH. Pri tem smo uporabili dva naravna, biorazgradljiva nosilna sistema, in sicer alginat in lipide. V prvi fazi eksperimentalnega dela smo se osredotočili na kapsulacijo tripsina v alginatne mikrokapsule, kjer smo s spreminjanjem parametrov skušali doseči kar najvišjo kapsulacijsko učinkovitost. Ta je za alginat znašala od 1,3 do 2,9 %, kar je bistveno prenizka učinkovitost, tako za raziskovalno kot industrijsko uporabo. Učinka kapsulacije na stabilnost tripsina za alginat zaradi nizke kapsulacijske učinkovitosti nismo preučevali. V drugi fazi pa smo se osredotočili na kapsulacijo tripsina v liposome, kjer smo uspeli kapsulirati 54 % celokupnega tripsina, prisotnega v kapsulacijski mešanici. Tako pripravljene vzorce kapsuliranega tripsina smo izpostavili različnim kombinacijam temperature (4, 25 in 37 °C) in pH (7,0 in 9,0). Za ovrednotenje učinka kapsulacije na stabilnost tripsina smo za kontrolo pripravili vzorce prostega encima. Pri tem smo ugotovili, da kapsuliran tripsin obdrži večji delež aktivnosti, kot prost tripsin pri temperaturi 4 in 25 °C ter pri obeh pH vrednostih. Pri temperaturi 37 °C tega učinka nismo zaznali oz. je bil zanemarljiv.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
proteolitični encimi
,
tripsin
,
alginat
,
liposomi
,
stabilizacija
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Tipologija:
2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:
[M. Banfi]
Leto izida:
2017
PID:
20.500.12556/RUL-97577
UDK:
606:577.117(043.2)
COBISS.SI-ID:
8834425
Datum objave v RUL:
27.10.2017
Število ogledov:
2619
Število prenosov:
793
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
BANFI, Majk, 2017,
Stabilizacija proteolitičnih encimov z različnimi nosilnimi sistemi
[na spletu]. Magistrsko delo. M. Banfi. [Dostopano 7 april 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=97577
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Stabilisation of proteolytic enzymes using different carrier systems
Izvleček:
We examined the effects of encapsulation on the stability of a proteolytic enzyme trypsin to different combinations of pH and temperature. For encapsulation, we used alginate and lipids, two types of natural, biodegradable polymers. In the first part of this study we focused on the encapsulation of trypsin into alginate microbeads. By varying the parameters of the encapsulation process we were looking to achieve as high encapsulation efficiency as possible. Using alginate we achieved between 1,3 and 2,9 % efficiency, which is far too low for any research or industrial application. As a result of low encapsulation efficiency, we did not evaluate the effect on encapsulation in alginate on the stability of trypsin. In the second stage our research was focused on encapsulation of trypsin into liposomes, where we achieved 54 % encapsulation efficiency. We exposed the prepared samples of encapsulated trypsin to various combinations of pH (7.0 and 9.0) and temperatures (4, 25 and 37 °C). To evaluate the effect of encapsulation on the stability of trypsin, we prepared samples of free enzyme in the same manner. We observed an increase in stability of encapsulated trypsin at temperatures of 4 and 25 °C at both pH values. This effect was not observed with the samples incubated at 37 °C, i.e. the effect was negligible.
Ključne besede:
proteolytic enzymes
,
trypsin
,
alginate
,
liposomes
,
stabilisation
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Spor o imenu med Makedonijo in Grčijo
Kosovo
Upravljanje etno-jezikovne različnosti
Primerjave jezikovnih politik do manjšin
Geneza etno-političnih konfliktov na Kosovu
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Situation of the Roma in Slovenia
Madžari - naši državljani
Italijanska narodna skupnost v Republiki Sloveniji
Perspektive manjšinskih literatur
Nazaj