Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Vpliv kinematike in obrabljenosti rezila kuhinjskega aparata na zarezovalno silo
ID
Mrak, Žan
(
Avtor
),
ID
Valentinčič, Joško
(
Mentor
)
Več o mentorju...
,
ID
Orbanić, Henri
(
Komentor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(3,82 MB)
MD5: 2687880A318AB110E9DA9D681DE877F7
PID:
20.500.12556/rul/10aa432c-940c-4a88-a8ca-69b826689ee5
Galerija slik
Izvleček
V diplomski nalogi je predstavljen vpliv rezalnih sil pri rezanju mehkega materiala. V uvodu je predstavljena in vrednotena ostrina rezila, ki je eden od glavnih parametrov pri rezanju materialov. Opisan je tudi postopek rezanja, vrste rezil, kinematika rezila, vpliv rezalnih sil, ter že opravljene metode in testi. Potem so predstavljene rezalne sile, ki se pojavijo med rezanjem in na kakšen način se jih lahko zmanjša. Eksperimentalni del vsebuje opis merilnega sistema, ki smo ga uporabili za merjenje zarezne sile in spreminjanje kota zasuka rezila, pod katerim se je rezalo material, ter pridobljene rezultate, ki kažejo, kako kinematika in ostrina noža vplivata na rezalne sile pri rezanju mehkega materiala. V zaključku diplomskega dela so podane ugotovitve in optimalni parametri za rezanje mehkih materialov.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
rezanje
,
ostrina rezil
,
kinematika rezil
,
mehki materiali
,
rezalne sile
,
razmerje rezanje-potiskanje.
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Organizacija:
FS - Fakulteta za strojništvo
Leto izida:
2017
PID:
20.500.12556/RUL-93881
Datum objave v RUL:
19.07.2017
Število ogledov:
1662
Število prenosov:
717
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
MRAK, Žan, 2017,
Vpliv kinematike in obrabljenosti rezila kuhinjskega aparata na zarezovalno silo
[na spletu]. Diplomsko delo. [Dostopano 20 april 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=93881
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
The influence of kitchen machine blade wear and kinematics on the incision force
Izvleček:
The thesis discusses the influence of cutting force when cutting soft materials. In the introduction the sharpness of the blade is presented and evaluated, which is one of the main factors when cutting materials. The cutting process, types of blades, blade kinematics, impact of cutting forces, already existing and carried out tests and methods are also described. Then the cutting forces that occur during cutting are presented and how they can be reduced. The experimental part contains a description of the measurement system, which was used to measure the incision force when changing the angle of a blade under which the material was cut. The obtained results clearly show how the kinematics and the sharpness of the blade is affected by the cutting forces when cutting soft materials. In conclusion the findings and optimum parameters for cutting soft materials are given.
Ključne besede:
cutting
,
sharpness of the blades
,
kinematics of the blades
,
soft materials
,
cutting forces
,
slide to push ratio.
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
In vitro razmnoževanje pravega kostanja (Castanea sativa Mill.)
Asimbiotska kalitev semen orhideje Bletilla striata (Thunb.) po hladnem centrifugiranju
In vitro razmnoževanje tropske orhideje Anguloa clowesii (Lindl.)
Pridobivanje brezvirusnega sadilnega materiala žlahtne vinske trte Vitis vinifera L. in vitro
Primerjava metod testiranja >>in vitro<< biološke aktivnosti pegiliranega interferona
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
RAZMNOŽEVANJE VEDNOZELENEGA KOSTENIČEVJA (Lonicera nitida Wills.) S POTAKNJENCI
RAZMNOŽEVANJE BEZGA V IN VITRO RAZMERAH
RAZMNOŽEVANJE PODLAGE ČEŠNJE GISELA 5 V IN VITRO RAZMERAH (Prunus cerasus × P.canescens)
RAZMNOŽEVANJE POLEGLEGA BISERNIKA (Symphoricarpos × chenaultii) S POTAKNJENCI
IN VITRO RAZMNOŽEVANJE ŽAJBLJA (Salvia officinalis L.)
Nazaj