izpis_h1_title_alt

Vpliv grafične tehnike na izvedbo likovnega motiva
ID Čuk, Živa (Avtor), ID Frelih, Črtomir (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Podobnik, Uršula (Komentor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://pefprints.pef.uni-lj.si/4187/ Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Pri pouku likovne umetnosti se neprestano srečujemo z likovnimi motivi, tudi na področju grafike. Grafika vsebuje veliko različnih grafičnih tehnik, ki imajo različne specifike v svoji izvedbi. Nekatere grafične tehnike omogočajo izdelavo tankih preciznih linij, spet druge so ploskovno naravnane. Vse to vpliva na izvedbo likovnega motiva. Želela sem ugotoviti, kakšen vpliv imajo grafične tehnike na izvedbo likovnega motiva, oziroma če katera od tehnik poda boljše izdelke glede na zadan motiv. Svojo raziskavo sem izvedla v aprilu in maju 2016, v dveh osmih razredih OŠ Vodice. Z enim razredom smo v petih šolskih urah izdelali linoreze, z drugim pa v enakem številu ur tehniko suhe igle. Zadan motiv je bila človeška figura. Po opravljenem pedagoškem delu sem s pomočjo ocenjevalne liste ocenila izdelke in ugotovila, da so izdelki narejeni v tehniki linoreza izvirnejši od izdelkov narejenih v suhi igli. Razgibanost kompozicije je enako zastopana pri obeh tehnikah. Suha igla, ki je risarsko naravnana grafična tehnika in omogoča večjo izdelavo podrobnosti, v raziskavi le tega ni potrdila. Ob koncu raziskave sem ugotovila, da učencem tehnika linoreza na zadan motiv bolj leži, da so bili v procesu dela bolj motivirani, zaradi česar so tudi izdelki izvirnejši. Raziskava je bila opravljena zgolj v dveh 8. razredih, zato ugotovitve ne morem posplošiti na celotno populacijo učencev v Sloveniji. Lahko pa so moje ugotovitve spodbuda k podajanju zanimivih likovnih motivov, ki bodo v učencih povzročili izvirno razreševanje.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:grafika
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:PEF - Pedagoška fakulteta
Leto izida:2016
PID:20.500.12556/RUL-87172 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:11345481 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:04.09.2017
Število ogledov:994
Število prenosov:149
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The impact of printmaking technique on recreating the motif
Izvleček:
In the art classes we are constantly being challenged with motifs, including in the area of print making. Print making includes many different techniques with different attributes. Some techniques allow the making of thin and precise lines, whereas some of them contain a flat disposition. All of that influence in creating a motif. I wanted to research what kind of influences have those techniques in creating a motif or, in other words, do different techniques give better result than others. I made my research in April and May 2016, in two eighth grade of primary school Vodice. In five hours we made with one class linocut, in other drypoint. Given motif was a human figure. After completed pedagogic work I came to conclusion that works done in linocut are much more original than those done in drypoint. Diversity was present in both techniques. Drypoint, drawing oriented technique which allows greater attention to detail, in this research was not confirmed. In the end of this research I came to conclusion that linocut was more suited to the students, that in the process they were more motivated, which is why the end results were more original. This research was made in only two classes, which is why this finding cannot be generalized to the whole Slovenian student population. My findings, however, can encourage using different kinds of techniques, which will inspire originality in students.

Ključne besede:printmaking

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj