izpis_h1_title_alt

Določanje kalcijeve in magnezijeve trdote vode s hitrim testom, titracijo in spektrometrijo
ID Drnovšek, Urška (Avtor), ID Prosen, Helena (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://pefprints.pef.uni-lj.si/4060/ Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Voda je snov, ki je brez barve, vonja in okusa in brez katere ne bi bilo življenja na zemlji. V pitni vodi in rekah so raztopljene različne snovi, katerih količina in vrsta je odvisna od področja, kjer voda izvira, od kemične sestave podlage, preko in skozi katero voda teče, preden pride na plan. Trdoto vode povzročajo predvsem hidrogenkarbonati, kalcijevi in magnezijevi ioni. Čim več jih naravna voda raztopi iz prsti in kamnin, tem trša je. (Internetni vir 1, 2016) V svojem diplomskem delu sem najprej določevala trdoto vode s hitrim testom in titracijo v pitnih vodah. Določevala sem karbonatno trdoto, celokupno trdoto in kalcijevo trdoto, ter rezultate primerjala med seboj. Nato sem določevala trdoto vode v raznih vzorcih rek iz različnih območij po Sloveniji. Za reko Savo in Lesji potok sem poleg hitrega testa in titracije naredila primerjavo še na podlagi spektrometrije. Poleg kalcijeve trdote vode sem preverjala tudi magnezijevo trdoto vode. Na koncu pa sem z izluževanjem z raztopino amonijevega acetata ugotavljala kalcijevo trdoto v tleh oziroma koncentracijo kalcijevih ionov v tleh. Ko sem pobrskala po učnem načrtu za osnovno šolo, sem si za izvedbo metodološkega dela izbrala 8. razred pri predmetu kemija. Pri tem bi se učenci seznanili z laboratorijskim delom in s hitrim testom določali trdoto vode. Ker potrebni pripomočki in kemikalije za izvedbo eksperimenta niso nevarni, bi učencem omogočila izvajanje eksperimenta v paru.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:trdota vode
Vrsta gradiva:Diplomsko delo
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:PEF - Pedagoška fakulteta
Leto izida:2016
PID:20.500.12556/RUL-86837 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:11297353 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:05.09.2017
Število ogledov:1345
Število prenosov:242
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Determination of calcium and magnesium water hardnesswith rapid test, titration and spectrometry
Izvleček:
Water is a substance without colour, smell or taste and without which life on earth would be impossible. Drinkable water and rivers contain different substances; quantity and sort of the latter differs regarding the region of the source of water, chemical structure of the ground on which and through which it flows. Water hardness is caused mostly by hydrogen carbonates, calcium and magnesium ions. The greater the quantity of those dissolved in natural water from the soil and rocks, the harder it is. In the first part of my diploma thesis I determined water hardness with rapid test and titration of drinking water. I determined carbonate hardness, total hardness and calcium hardness and then compared the results. In the following part of my study I determined water hardness in samples from different rivers in Slovenia. Next to rapid test and titration, a comparison based on atomic emission spectrometry was carried out on the water samples from river Sava and Lesji potok. Next to calcium hardness I also checked magnesium water hardness. In the last part of my study I used method of leaching with a solution of ammonium acetate to determine calcium hardness in the soil or calcium concentration is soil. Methodological part of my diploma thesis is based on the syllabus of the 8th grade of primary school. Pupils would get acquainted with laboratory work and hardness of the water with the use of rapid test and water titration. Since the necessary equipment and chemicals used for the implementation of experiment do not represent any hazard, pupils could work in pairs.

Ključne besede:water hardness

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj