Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Ekonomski vidiki preskrbe kmečkega gospodinjstva s hrano : diplomsko delo
ID
Brunšek, Urška
(
Avtor
),
ID
Ponikvar, Nina
(
Mentor
)
Več o mentorju...
,
ID
Lovšin Kozina, Francka
(
Komentor
)
URL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite
http://pefprints.pef.uni-lj.si/3792/
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,92 MB)
MD5: 42121C292AE831AA9D12D3B66209529D
Galerija slik
Izvleček
S hrano zadovoljujemo osnovne življenjske potrebe. Hrano, ki je zdrava in varna, lahko kupimo ali pa sami pridelamo. S pridelavo hrane lahko zagotovimo potrebe po hrani gospodinjstva ali lokalnega prebivalstva, takšna hrana je tudi ljudem dostopnejša. Namen diplomskega dela je bil ugotoviti, če v primeru pretežne samooskrbe kmečkega gospodinjstva, z na kmetiji pridelano hrano nastaja prihranek in kolikšen je ta prihranek. V diplomskem delu sem analizirala kmečko gospodinjstvo, ki prideluje hrano za lastno oskrbo. Zbrala sem podatke o količini in vrsti pridelkov ter pridobila ceno teh izdelkov na trgu. Na ta način sem ugotovila, kakšen prihranek ima gospodinjstvo s pridelavo hrane, če ne upoštevamo lastnega dela. Prihranek pa se je bistveno zmanjšal, ko sem v naslednjem koraku upoštevala še lastno delo, še vedno pa je ostal pozitiven. Tako lahko zaključim, da ima kmečko gospodinjstvo prihranek, ki nastane s pridelavo hrane za lastno oskrbo. Z zagotavljanjem lokalno pridelane hrane dvigujemo raven samooskrbe s kakovostno in zdravo hrano. Hkrati pa tudi izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
lokalna samooskrba
,
trajnostni razvoj
,
prispevčna analiza
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
PEF - Pedagoška fakulteta
Založnik:
[U. Brunšek]
Leto izida:
2016
Št. strani:
89 f.
PID:
20.500.12556/RUL-85796
UDK:
641:502/504(043.2)
COBISS.SI-ID:
11182921
Datum objave v RUL:
20.09.2017
Število ogledov:
1729
Število prenosov:
275
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
BRUNŠEK, Urška, 2016,
Ekonomski vidiki preskrbe kmečkega gospodinjstva s hrano : diplomsko delo
[na spletu]. Diplomsko delo. U. Brunšek. [Dostopano 2 maj 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=85796
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Economic aspects of provision country household with food
Izvleček:
Food provides us satisfaction for our basic needs. We can buy or produce food, which is healthy and safe. Production of food can provide satisfaction for food for household or local population, such food is also easy to get. The purpose of diploma is to determinate if household save money with producing food and how much is it. I have analysed self providing rural household.. I collected information about quantity and sort of produced food and gained prices on the current market. This way I have established savings of rural household without their work. Savings reduced, when I considered their labour too, but it stayed positive. I conclude that rural household save with producing food. Local produced food raises self-sufficiency with quality and healthy food. In the same time we improve national food safety.
Ključne besede:
home economics
,
food
,
gospodinjstvo
,
hrana
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Iščem podobna dela...
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj