izpis_h1_title_alt

Vpliv feritnih nanodelcev na rast rdeče ptujske čebule : diplomsko delo
ID Košir, Tjaša (Avtor), ID Vogel-Mikuš, Katarina (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://pefprints.pef.uni-lj.si/3118/ Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
V diplomskem delu nas je zanimalo, kako različne koncentracije feritnih nanodelcev vplivajo na dolžinski prirastek korenine, genotoksičnost, oksidativni stres in viabilnost koreninskih celic po 4., 8., in 12. dnevni izpostavljenosti pri rdeči ptujski čebuli. Če zanemarimo meritve oksidativnega stresa, lahko zaključimo, da je vodovodna voda dober gojitveni medij in negativna kontrola strupenosti pri ocenjevanju vpliva feritnih nanodelcev na rdečo ptujsko čebulo. Raztopina 100 mg/L nano-Fe₂O₃ negativno vpliva na rast korenin in je strupena, medtem ko so suspenzije 0,1, 1 in 10 mg/L nano-Fe₂O₃ manj strupene.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:železov oksid, Allium Cepa, dolžinski prirastek korenin, mitotski indeks, oksidativni stres, test viabilnosti
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:PEF - Pedagoška fakulteta
Založnik:[T. Košir]
Leto izida:2015
Št. strani:IX f., 37 str.
PID:20.500.12556/RUL-72784 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:58(043.2)
COBISS.SI-ID:10730313 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:01.10.2015
Število ogledov:1725
Število prenosov:386
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Effects of ferrite nanoparticles on growth in ptuj red onion
Izvleček:
In the thesis we were interested in how the different concentrations of ferrite nanoparticles affect the length of the root outgrowth, genotoxicity, oxidative stress and viability of the root cells after 4, 8, and 12 days of exposure in Ptuj red onion. If we overlook the oxidative stress measurement, it can be concluded that the tap water is a good growth medium and negative control of toxicity in assessing the impact of ferrite nanoparticles on red ptuj onions. A solution of 100 mg/L nano-Fe₂O₃ negatively influences the growth of roots and is toxic, while the suspensions 0,1, 1 and 10 mg/L nano-Fe₂O₃ are less toxic.

Ključne besede:Nanoparticles iron oxide

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj