izpis_h1_title_alt

Sorodstvene vezi kot vir socialne opore posameznikov
ID Dremelj, Polona (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://dk.fdv.uni-lj.si/dr/dr43Dremelj.PDF Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Sodobne družbene okoliščine neposredno vplivajo na življenje posameznika in njegovo vzpostavljanje odnosov z drugimi. Posameznik je bil v modernih in predmodernih družbah močno vezan na delovanje znotraj različnih družbenih skupin in kategorij, predvsem sorodstva in družine. V sodobni družbi ta vezanost stopi v ozadje, pri tem pa nastajajo individualizirane oblike in položaji bivanja posameznika. Kljub razpravam o krhanju družinskih vezi in prenosu funkcij in obveznosti družine na profesionalne storitve države blaginje, dejstva kažejo, da družinske in sorodstvene vezi ostajajo še naprej močne, čeprav so zaradi vse večjih alternativnih mo'nosti izbire posameznikov postale vedno manj zavezujoče. V članku skušam na podatkih o omrežjih socialne opore prebivalcev Slovenije pokazati, da imajo danes, kljub vse večji individualizaciji posameznika, sorodstvene in ožje družinske vezi za posameznika še vedno pomembno vlogo.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:sorodstvo, družbena omrežja, medosebni odnosi, posameznik, sodobna družba
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FDV - Fakulteta za družbene vede
Leto izida:2003
Št. strani:Str. 149-170
Številčenje:Letn. 19, št. 43
PID:20.500.12556/RUL-6374 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:316.4
ISSN pri članku:0352-3608
COBISS.SI-ID:22516573 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:11.07.2014
Število ogledov:1812
Število prenosov:267
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Družboslovne razprave
Skrajšan naslov:Družbosl. razpr.
Založnik:Slovensko sociološko društvo, Fakulteta za družbene vede
ISSN:0352-3608
COBISS.SI-ID:7530242 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Neznan jezik
Izvleček:
The conditions of contemporary society directly influence living of the individual and his relations to others. In modern and premodern societies people were strongly engaged in different social groups and collectivities such as family and kin. In contemporary society the process of individualization enables people to establish individualized living conditionsand forms. Despite growing possibilities for establishing relations among many alternatives family and kin are still strong and important for individual. The article examines the personal support networks of the residents of Slovenia in order to confirm that despite growing individualization in contemporary society people in need still rely on family and kin.

Ključne besede:kinship, social networks, interpersonal relations, individual, modern society

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj