V prispevku je predstavljen vpliv kislosti bukovega iverja različnih velikosti na utrjevanje
urea-formaldehidnega lepila. pH vrednost in miliekvivalnet vodotopnih in skupnih kisli v iverju bukve je bila določena po metodi, ki so je leta 1983 objavil Subramanina s sodelavci. Metoda temelji na reakciji med kislinami v lesu in vodno raztopino natrijevega acetata pri čemer se sprosti ekvivalentna količina ocetne kisline. Količina sproščene ocetne kisline je določena s titracijo in predstavlja skupne kisline v lesu. Z acetatno raztopino se namreč ekstrahirajo tako v vodi netopne, kot tudi v vodi topne kisline. Ugotovljeno je bilo, da velikost iverja ne vpliva na pH vrednost iverja in količino ekstrahiranih topnih kislin, medtem ko velikost iverja vpliva na količino ekstrahiranih netopnih kislin. Prav tako je bilo ugotovljeno, da velikost iverja vpliva na čas želiranja UF lepila. Pri finem iverju je bil ugotovljen najkrajši čas želiranja.
|