Proučevali smo prisotnost patogenih in nekaterih indikatorskih mikroorganizmov v 40 vzorcih sira, od tega v 14 vzorcih skute, 13 vzorcih soljenega ali nesoljenega svežega (mehkega) sira in 13 vzorcih poltrdega tipa sira, proizvedenih v petih malih mlekarsko-predelovalnih obratih. Povprečno število koagulaza-pozitivnih stafilokokov v vseh vzorcih je znašalo 2,5 * 104 KE[1] g-1, medtem ko je bilo število bakterij vrste E. coli 1,4 * 106 KE g-1. Izmed 40 vzorcev je v 20.0 % število koagulaza- pozitivnih stafilokokov presegalo slovenske veljavne normative, posebno v vzorcih mehkega sira (12,5 %) in skute (7,5 %). Okrog 17,5 % vzorcev je bilo okuženo z bakterijami E. coliv višjih koncentracijah, kot to dovoljujejo slovenski veljavni predpisi. Število bakterij E. coli je bilo previsoko v vzorcih mehkega sira (12,5 %) in skute (5,0 %). En vzorec poltrdega sira je vseboval sulfid-reducirajoče klostridije. Vrste rodu Proteus smo ugotovili v 3 (7,5 %) in L. grayi v 1 (2,5%) vzorcev. Salmonella in L. monocytogenes nista bili ugotovljeni v nobenem izmed preiskanih vzorcev. Izmed 40 preiskanih vzorcev jih 9 (22,5 %) ni ustrezalo veljavnim slovenskim normativom glede njihove mikrobiološke kakovosti. Tako kvasovke kot plesni so bile izolirane iz 60 % preiskanih vzorcev. Povprečno število kvasovk je bilo 5,8 * 104 KE g-1 in plesni 2,0 * 104 KE g-1 vzorca. Najpogosteje so bile izolirane plesni iz rodov Geotrichum (91,9 %), Moniliella (5,4 %) in Aspergillus (2,7 %). Sev iy rodu Aspergillus ni pripadal vrstama A. flavus /parasiticus in tudi ni tvoril aflatoksinov.
|