izpis_h1_title_alt

Food demand in Slovenia
ID Regoršek, Darja (Avtor), ID Erjavec, Emil (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:doc-T37BZ0PT Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
The objective of this research is to analyse food consumption patterns in Slovenia. Cross-sectional household data from Household budget survey in year 2001 were used. We estimate expenditure and price elasticities for food demand for households segmented by quartile income levels and for Slovenia total. Food items are divided into the following commodity groups: bread and cereals, meat and fish, dairy products, oils and other fats, fruit, vegetables, confectionary. For a complete demand system analysis, we apply linearly approximated Almost Ideal Demand System (LA/AIDS). Empirical results show positive expenditure elasticities being close to one for all food groups. In general, demands for dairy products and vegetables could be regarded as the most sensitive to food expenditures. Further on, all Marshallian (uncompensated) and Hicksian (compensated) own price elasticities are negative and less than one. Own price elasticities for meat and fish are estimated as the lowest and for vegetables as the highest. With cross price elasticities close to zero the studied commodity groups seem to be unrelated. The negative sign of uncompensated cross price elasticities indicates complementary type of food groups, while substitution relationship of aggregate foods is indicated by mostly positive Hicksian cross price elasticities. According to these expenditure and price elasticities inhabitants of Slovenia seem to be losing consumption characteristics typical for countries in transition. However some unique food habits persist.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:živila, povpraševanje, potrošniki, Slovenija
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:Biotehniška fakulteta
Leto izida:2007
Št. strani:Str. 221-232
Številčenje:Letn. 89, št. 1
PID:20.500.12556/RUL-58835 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:641
ISSN pri članku:1581-9175
COBISS.SI-ID:2171784 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:10.07.2015
Število ogledov:1664
Število prenosov:915
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Acta agriculturae Slovenica
Skrajšan naslov:Acta agric. Slov.
Založnik:Biotehniška fakulteta
ISSN:1581-9175
COBISS.SI-ID:213840640 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Povpraševanje po hrani v Sloveniji
Izvleček:
Namen študije je analiza prehranskih navad prebivalcev Slovenije. Podatke iz Ankete o porabi v gospodinjstvih v letu 2001 smo uporabili za ocenjevanje izdatkovnih in cenovnih elastičnosti povpraševanja po hrani za gospodinjstva v Sloveniji. Gospodinjstva so razdeljena v kvartilne dohodkovne razrede in kot Slovenija skupaj. Prehranske izdelke smo razdelili v naslednje skupine živil: kruh in žita, meso in ribe, mlečni izdelki, olja in druge maščobe, sadje, zelenjava, sladki izdelki. Povpraševanje po hrani je ocenjeno kot sistem enačb povpraševanja z linearno aproksimacijo metode skoraj idealni sistem povpraševanja (LA/AIDS). Ocenjene izdatkovne elastičnosti so pozitivne, z vrednostmi blizu 1. V splošnem lahko trdimo, da sta povpraševanje po mlečnih izdelkih ter povpraševanje po zelenjavi najbolj občutljivi na spremembe v izdatkih namenjenih hrani. Nadalje, vse Marshallove (nekompenzirane) in Hicksove (kompenzirane) lastne cenovne elastičnosti so negativne in manjše od 1. Lastne cenovne elastičnosti povpraševanja po mesu in ribah so bile ocenjene kot najnižje, povpraševanja po zelenjavi pa kot najvišje. Omenjene skupine živil so med seboj cenovno nepovezane, saj so krizne cenovne elastičnosti blizu vrednosti nič. Večina nekompenziranih kriznih cenovnih elastičnosti je negativna, kar nakazuje na komplementarnost proučevanih skupin živil oziroma na substitute, ko govorimo o večinoma pozitivnih Hicksovih križnih cenovnih elastičnostih. Ocenjene izdatkovne in cenovne elastičnosti kažejo, da prebivalci Slovenije izgubljajo prehranske navade ynačilne za države v tranziciji. Kljub temu nekatere prehranske posebnosti ostajajo.


Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj