izpis_h1_title_alt

Environmental impact evaluation of innovation in traditional food production lines. Part II : case studies
ID Osojnik Črnivec, Ilja Gasan (Avtor), ID Marinšek-Logar, Romana (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://aas.bf.uni-lj.si/zootehnika/96-2010/PDF/96-2010-1-15-26.pdf Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Case studies of environmental impact assessment were performed for production steps of three traditional food production lines (dairy cow breeding, dry-cured ham, Brassica sp. growing) in order to examine the previously constructed methodological framework. The emission inventory was obtained on the basis of initial experimental data. The emissions were aggregated accordingly for the characterization to environmental impact categories. The contribution of studied process steps to several environmental impact categories was assessed (greenhouse gas emission, acidification potential, eutrophication potential, use of resources and use of agricultural land).

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:food industry, traditional food products, cheese, dry-cured ham, Brassica, environmental protection, Europe
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2010
Št. strani:Str. 15-26
Številčenje:Letn. 96, št. 1
PID:20.500.12556/RUL-347 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:664:504
ISSN pri članku:1581-9175
COBISS.SI-ID:2694024 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:11.07.2014
Število ogledov:1906
Število prenosov:295
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Acta agriculturae Slovenica
Skrajšan naslov:Acta agric. Slov.
Založnik:Biotehniška fakulteta
ISSN:1581-9175
COBISS.SI-ID:213840640 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Izvleček:
V tem prispevku predstavljamo končne rezultate ocenjevanja vplivov konkretnih primerov iz proizvodnih linij tradicionalnih živil na okolje. Na primerih uvajanja inovacij v proizvodnje linije v proizvodnji tradicionalnih živil (sir, pršut, cvetača) smo preverili ustreznost vnaprej vzpostavljenega metodološkega ogrodja za ocenjevanje vplivov na okolje. Na podlagi eksperimentalnih podatkov smo opravili popis emisij, iz popisa pa smo izračunali doprinos proizvodnih postopkov k posameznim kategorijam okoljskih vplivov. Glede na dostopnost in kakovost podatkov smo ocenili doprinos različnih postopkov pridelave k več kategorijam obremenjevanja okolja (izpusti toplogrednih plinov, prekurzorji kislega dežja, prekomerno kopičenje hranil v okolju, potencial za nastajanje ozonskih lukenj, raba kmetijskih površin in raba drugih virov).

Ključne besede:živilska industrija, tradicionalna živila, sir, pršut, cvetača, Brassica, vplivi na okolje, varstvo okolja, Evropa

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj