Podrobno

Lokalni kmetijski proizvodi kot razvojna perspektiva Spodnje Savinjske doline
ID Roter, Nataša (Avtor), ID Habinc, Mateja (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (5,29 MB)
MD5: 117398BB0D17D598AEFAC0AF74C40E26

Izvleček
Pomen lokalne hrane – s tem pa tudi njena prodaja v lokalnem okolju – ni povezan zgolj z raznimi strateškimi, razvojnimi in akademskimi diskurzi, ki se dotikajo trajnosti, okoljskih vprašanj, prehranske samooskrbe in prehranske varnosti, temveč zasleduje tudi pomen zdravja, podpiranja lokalne ekonomije in raznolikih družbenih elementov. Magistrsko delo tako odstira pomen in vlogo prodaje lokalnih kmetijskih proizvodov v Spodnji Savinjski dolini. Avtorica se uvodoma opira na nekatere teoretske vpoglede v razumevanje in opredeljevanje lokalne hrane in lokalnih prehranskih sistemov, ki jih v jedru poskuša osmišljati ter dopolnjevati z uvidi in percepcijami sogovornikov. Magistrsko delo služi kot poskus topografskega popisa trenutnega stanja lokalne ponudbe, odstira raznolike načine, s katerimi se lokalna hrana prepleta z načinom življenja sogovornikov – tako ponudnikov kot potrošnikov – ter razkriva, s kakšnimi izzivi, prepričanji, idejami in pobudami se ti ob poseganju po lokalnih proizvodih srečujejo. Nadalje pa s spoznanji antropologije prihodnosti in razvoja osvetljuje tudi uvide in pobude, ki se spogledujejo predvsem z vprašanjem prihodnosti in razvoja delovanja lokalne prehranske verige ter pri tem osmišlja smiselnost njenega vključevanja v razvojne segmente.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:lokalna hrana, kmetijski proizvodi, tržnice, Spodnja Savinjska dolina, antropologija prihodnosti in razvoja, prehranska samooskrba.
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Organizacija:FF - Filozofska fakulteta
Leto izida:2025
PID:20.500.12556/RUL-174482 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:03.10.2025
Število ogledov:113
Število prenosov:20
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Local agricultural products as a development perspective for the Lower Savinja Valley
Izvleček:
The importance of local food – and thus its sale in the local environment – is not only linked to various strategic, developmental, and academic discourses concerning sustainability, environmental issues, food self-sufficiency, and food security, but also has implications for health, support for the local economy, and various social elements. This master's thesis thus reveals the importance and role of the sale of local agricultural products in the Lower Savinja Valley. In the introduction, the author draws on some theoretical insights into the understanding and definition of local food and local food systems, which she attempts to contextualise and supplement with the insights and perceptions of her interlocutors. The master's thesis serves as an attempt at a topographical inventory of the current state of local supply and reveals the diverse ways in which local food is intertwined with the way of life of the interviewees – both suppliers and consumers – and the challenges, beliefs, ideas, and initiatives they encounter when reaching for local products. Furthermore, with insights from the anthropology of the future and development, it also highlights insights and initiatives that focus primarily on the question of the future and the development of the local food chain, thereby giving meaning to its inclusion in development segments.

Ključne besede:local food, agricultural products, markets, Lower Savinja Valley, anthropology of the futre and development, food self-sufficiency.

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj