Podrobno

Optimizacija reoloških lastnosti šamponov s proteini
ID Klinar, Luna (Avtor), ID Gosenca Matjaž, Mirjam (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Bjelošević Žiberna, Maja (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (3,30 MB)
MD5: 7C32E96AB4D360D9D275191B9D845928

Izvleček
Šamponi so kozmetični izdelki, ki poleg osnovne funkcije odstranjevanja umazanije in sebuma iz las in lasišča, zagotavljajo tudi negovalne lastnosti, za praktično uporabo pa morajo izkazovati primerne reološke lastnosti. Pomembno vlogo pri doseganju teh lastnosti imajo zgoščevala, ki vplivajo na viskoznost in stabilnost formulacij. V okviru diplomske naloge smo preučili vpliv različnih zgoščeval na reološke lastnosti šamponov s proteini. V začetni fazi razvoja smo opravili pregled zgoščeval, ki se najpogosteje uporabljajo v šamponih in se odločili za nabor najustreznejših, ki smo jih vključili v nadaljnje praktično delo. Ključen kriterij pri izbiri zgoščeval je bila njihova vodotopnost ter kationska narava, zato da lahko tvorijo komplekse z anionskimi površinsko aktivnimi snovmi. Uporabili smo hidroksipropilmetil celulozo polivinilpirolidon, polietilenglikol glicerilkokoat, hidroksietilcelulozo ter lavret-2, ki smo jih v različnih koncentracijah dodajali osnovni formulaciji šampona brez proteinov ter optimalne nato vključili tudi v šampone z vgrajeno sirotko ter hidrolizat proteinov pšenice ali svile. V nadaljevanju smo izdelanim formulacijam šamponov določali njihove organoleptične lastnosti, pH in reološke lastnosti (rotacija, amplituda, frekvenca). Reološke meritve, izvedene z rotacijskim reometrom, so pokazale, da vse formulacije izkazujejo ne-Newtonsko, psevdoplastično obnašanje. Na viskoznost so pomembno vplivali vrsta zgoščevala, njegova koncentracija in vgrajeni proteini. Najvišje viskoznosti so izkazovale formulacije, kjer smo kot zgoščevalo uporabili hidroksipropilmetil celulozo K100M, medtem ko so proteini večinoma zmanjšali viskoznost formulacij. Na podlagi ugotovitev raziskava nudi smernice za optimizacijo formulacij šamponov, zlasti pri izbiri ustreznega zgoščevala in njegove koncentracije, ter poudarja potrebo po nadaljnjih raziskavah, ki bi vključevale tudi oceno mikrobiološke stabilnosti in dolgoročne teste stabilnosti.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:površinsko aktivne snovi, proteini, reologija, šampon, viskoznost, zgoščevala
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Organizacija:FFA - Fakulteta za farmacijo
Leto izida:2025
PID:20.500.12556/RUL-174433 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:02.10.2025
Število ogledov:175
Število prenosov:47
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Optimization of rheological properties of shampoos with proteins
Izvleček:
Shampoos are cosmetic products which, in addition to their basic function of removing dirt and sebum from the hair and scalp, also provide conditioning properties. For practical use, they must exhibit suitable rheological properties. Thickeners play an important role in achieving these properties, as they affect the viscosity and stability of formulations. As part of our thesis, we studied the effect of different thickeners on the rheological properties of shampoos with proteins. In the initial phase of development, we reviewed the thickeners most commonly used in shampoos and selected the most suitable ones, which we included in further practical work. The key criteria for selecting thickeners were their water solubility and cationic nature, so that they could form complexes with anionic surfactants. We used hydroxypropyl methylcellulose polyvinylpyrrolidone, polyethylene glycol glyceryl cocoate, hydroxyethyl cellulose, and laureth-2, which we added in various concentrations to the basic shampoo formulation and then optimally incorporated them into shampoos with added whey and hydrolyzed wheat and silk proteins. We then determined the organoleptic properties, pH, and rheological properties (rotation, amplitude, frequency) of the shampoo formulations. Rheological measurements performed with a rotational rheometer showed that all formulations exhibited non-Newtonian, pseudoplastic behavior. The viscosity was significantly influenced by the type of thickener, its concentration, and the incorporated proteins. The highest viscosities were exhibited by formulations where we used hydroxypropyl methylcellulose K100M as a thickener, while proteins mostly reduced the viscosity of the formulations. Based on the conclusion, the study provides guidelines for optimizing shampoo formulations, particularly in the selection of an appropriate thickener and its concentration, and emphasizes the need for further research that would also include an assessment of microbiological stability and long-term stability tests.

Ključne besede:proteins, rheology, shampoo, surfactant, thickeners, viscosity

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj