Podrobno

Odnos do promocije zdravega prehranjevanja na delovnih mestih : magistrsko delo
ID Ilišević Gramc, Jelena (Avtor), ID Perger, Nina (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Kamin, Tanja (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,61 MB)
MD5: BDD6B85B62105BA2D3B37E79DEC26120

Izvleček
Zdravje predstavlja eno najpomembnejših človekovih vrednot. Dejavnik, ki je pri skrbi za zdravje ključnega pomena, je zdrava prehrana, ki kot del zdravega življenjskega sloga pomembno vpliva na telesno in duševno zdravje, energijo, počutje ter dolgoročno produktivnost zaposlenih. V okviru promocije zdravja na delovnem mestu postaja spodbujanje zdravih prehranskih navad ključna komponenta, ki pa je v praksi pogosto zanemarjena ali omejena na simbolne ukrepe. V teoretičnem delu naloge so predstavljeni pojmi: zdravje, skrb zanj, družbene neenakosti, kapital v povezavi z zdravjem, zdrava prehrana ter promocija zdravja, pri čemer je poudarek na zdravi prehrani na delovnem mestu. V empiričnem delu je uporabljena enostavna deskriptivna analiza, v katero je bilo vključenih deset intervjujev. Rezultati kažejo, da so posamezniki večinoma motivirani za zdravo prehrano, a se pri tem soočajo s številnimi ovirami – od pomanjkanja časa in ustreznih prostorov do pomanjkanja sistemske podpore delodajalcev. Slednji sicer pogosto izražajo podporo, vendar so ukrepi večkrat nesistematični in prepuščeni posameznikom, natančneje zaposlenim. Zaključujem, da je za učinkovito promocijo zdrave prehrane na delovnem mestu nujna celostna podpora, vključno z vključevanjem zaposlenih, infrastrukturo in aktivno vlogo vodstva.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:zdravje, zdrava prehrana, promocija zdravja
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FDV - Fakulteta za družbene vede
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:J. Ilišević Gramc
Leto izida:2025
Št. strani:1 spletni vir (1 datoteka PDF (66 str.))
PID:20.500.12556/RUL-174001 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:613.2:331.4(043.2)
COBISS.SI-ID:253150979 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:26.09.2025
Število ogledov:122
Število prenosov:19
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Attitudes towards the promotion of healthy eating in the workplace
Izvleček:
Health is one of the most important values for an individual. A key factor in maintaining health is healthy nutrition, which, as part of a healthy lifestyle, significantly affects physical and mental well-being, energy, mood, and the long-term productivity of employees. In the context of workplace health promotion, encouraging healthy eating habits is becoming an increasingly important component, but in practice, it is often neglected or limited to symbolic measures. The theoretical part of the thesis presents the concepts of health, care for health, social inequalities, capital in relation to health, healthy nutrition, and health promotion with a focus on healthy eating in the workplace. In the empirical part, I used a basic descriptive analysis that included ten interviews. The results show that individuals are generally motivated to eat healthily, but face numerous obstacles, ranging from a lack of time and appropriate spaces to insufficient systemic support from employers. Although employers often express support, measures are frequently unsystematic and left to individuals, more precisely, to employees. I conclude that effective promotion of healthy nutrition in the workplace requires comprehensive support, including employee involvement, adequate infrastructure, and active leadership.

Ključne besede:health, healthy nutrition, health promotion

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj