Podrobno

Vpliv ampelotehničnih ukrepov na kakovost grozdja in vina žlahtne vinske trte (Vitis vinifera L.) sorte 'Istrska malvazija'
ID Sanabor, Petra (Avtor), ID Rusjan, Denis (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,95 MB)
MD5: 8F8032408B0D0D3392DD4DEA53D6ED7F

Izvleček
V letu 2022, zaznamovanem z izjemno vročim in suhim vremenom, smo pri sorti 'Istrska malvazija' preverjali učinke treh ampelotehničnih ukrepov – zgodnjega vršičkanja (ZV), razlistanja mladih listov (R) in namenskega dvojnega zorenja (DMR) – na količino in kakovost grozdja ter vina. Poskus je bil izveden v vinogradu na Krasu, kjer so bile trte obravnavane v štirih ponovitvah in blokih. Grozdje ukrepa DMR je imelo največjo vsebnost topne suhe snovi (89,4±1,1 °Oe) zaradi postopne dehidracije jagod, medtem ko največjo vsebnost skupnih kislin 5,93±0,28 g/l in najnižji pH 3,26±0,11 grozdje ZV, kar kaže na upočasnjeno zorenje. Nasprotno je ukrep R privedel do najmanjše vsebnosti skupnih kislin 4,57±0,26 g/l in najvišjega pH 3,38±0,08. Masa grozdja na trto je bila največja pri ZV (1,93±0,25 kg), najmanjša 1,39±0,35 kg pa pri DMR, kjer je bila zaradi dehidracije zmanjšana tudi masa 100 jagod (158±2,2 g). V vinu smo izmerili največjo vsebnost alkohola 12,4±0,01 vol. % pri R, medtem ko najmanjšo 11,8±0,1 vol. % pri ZV. Največ skupnih kislin v vinu smo zabeležili pri ZV in DMR, kar kaže na ohranjanje svežine. Poskus potrjuje, da z usmerjenimi ukrepi lahko vplivamo na zrelost, sestavo in kakovost grozdja ter vina. Učinkovitost ukrepov pa bo treba preveriti še v večletnih raziskavah in povezati z ekonomsko upravičenostjo.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:vinska trta, vinogradništvo, ampelotehnika, grozdje, vino, kakovost, 'Istrska malvazija'
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2025
PID:20.500.12556/RUL-173489 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:249574915 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:18.09.2025
Število ogledov:151
Število prenosov:24
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The impact of ampelotehnics on the grape and wine quality of 'Istrskamalvazija' grapevine variety (Vitis vinifera L.)
Izvleček:
In 2022, which was characterised by extremely hot and dry weather, we studied the impact of three canopy management techniques – early shoot trimming (ZV), removal of young leaves during grape ripening (R), and double maturation reasonable (DMR) – on the yield and quality of grapes and wine of the 'Istrska malvazija' variety. The trial was conducted in a vineyard located in the Kras wine-growing district, with the vines arranged in four replicates and blocks. The grapes from the DMR treatment showed the highest total soluble solids content of (89.4±1.1 °Oe), which is due to gradual dehydration od the berries, while the ZV treatment gave the highest total acidity (5.93±0.28 g/l) and the lowest pH (3.26±0.11), indicating delayed ripening. In contrast, the R treatment resulted in the lowest total acidity (4.57±0.26 g/l) and the highest pH (3.38±0.08). The highest grape yield per vine was recorded under ZV (1.93±0.25 kg), and the lowest under DMR (1.39±0.35 kg), where berry dehydration also reduced the mass of 100 berries (158±2.2 g). In the resulting wines, the highest alcohol content (12.4±0.01 vol%) was measured in R, while the lowest (11.8±0.1 vol%) was recorded in ZV. The highest total acidity in the wine was found in the ZV and DMR treatments, indicating better freshness retention. This experiment confirms that targeted viticultural practices can significantly influence the ripening, composition, and quality of grapes and wine. However, their effectiveness should be further investigated in multi-year studies and assessed for economic feasibility.

Ključne besede:grapevine, viticulture, ampelotehnics, grape, wine, quality, 'Istrska malvazija'

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj