Podrobno

Česen kot krmni dodatek za zmanjševanje tvorbe metana v vampu prežvekovalcev
ID Bogožalec, Rebeka (Avtor), ID Avguštin, Gorazd (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Fanedl, Lijana (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,23 MB)
MD5: 906D5C147E31B743FFA579F39ECB5CA9

Izvleček
Metan, ki ga prežvekovalci sproščajo med prebavo, predstavlja pomemben delež toplogrednih plinov, ki vplivajo na podnebne spremembe. Iskanje trajnostnih rešitev za zmanjšanje teh izpustov postaja ključnega pomena za kmetijstvo in okolje. Metan kot stranski produkt nastaja v vampu prežvekovalcev. Prebavni sistem prežvekovalcev vključuje več predželodcev: kapico, vamp, prebiralnik in siriščnik, kjer poteka razgradnja hrane z mikroorganizmi, kot so bakterije, glive in praživali. Metanogeni mikroorganizmi so anaerobne arheje, ki v procesu metanogeneze proizvajajo metan v vampu prežvekovalcev. Prežvekovalci metan izločijo z izrigavanjem preko gobca ali nosnic ter v manjši meri z vetrovi in iztrebki. Uporaba česna kot potencialnega krmnega dodatka, ki lahko vpliva na zmanjševanje emisij metana, se je zelo razširila v zadnjih desetletjih. Aliicin, ki daje česnu njegov značilen vonj, in topne nehlapne organo-žveplove spojine, ki so prisotne v česnu so pomembne protimikrobne snovi. Med drugim zmanjšujejo delež v vampu prežvekovalcev prisotnih praživali, tako zmanjšujejo produkcijo vodika in posledično obseg metanogeneze in emisije metana. Česen izboljša tudi izkoristljivost hranil in lahko prispeva k večji prireji, hkrati pa zmanjšuje okoljske vplive emisij metana.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:prežvekovalci, vamp, metanogeneza, metan, rastlinski izvlečki, česen
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2025
PID:20.500.12556/RUL-168833 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:234385667 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:27.04.2025
Število ogledov:289
Število prenosov:59
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Garlic as a feed supplement for the mitigation of methane production in the rumen of ruminants
Izvleček:
Methane, which ruminants release during digestion, is a significant source of greenhouse gasses that contribute to climate change. Finding sustainable solutions to reduce these emissions is becoming increasingly important for agriculture and the environment. Methane is produced as a byproduct in the rumen. The digestive system of ruminants includes several compartments: the rumen, reticulum, omasum, and abomasum, where food is broken down by microorganisms such as bacteria, fungi, and protozoa. Methanogens are anaerobic archaea that produce methane in the rumen through the process of methanogenesis. Ruminants release methane by belching through their mouth or nostrils, and to a lesser extent through flatulence and feces. The use of garlic as a potential feed additive that could help reduce methane emissions has become widespread in recent decades. Allicin, which gives garlic its characteristic smell, and soluble volatile organosulfur compounds found in garlic are important antimicrobial substances. They reduce the population of protozoa in the rumen, through this lower the hydrogen production which in turn lowers methanogenesis and methane emissions.. Garlic improves nutrient utilization and may contribute to greater efficiency in stocking while reducing the environmental impact of methane emissions.

Ključne besede:ruminants, rumen, methanogenesis, methane, plant extracts, garlic

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj