Podrobno

Ocena prehranske vrednosti sena in zimskih obrokov za delovne konje na izbranih kmetijah
ID Gerželj, Marjana (Avtor), ID Salobir, Janez (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,81 MB)
MD5: 2D448DED35FACB671FB1A6DBB7395FD8

Izvleček
V magistrski nalogi smo poskušali sistematično obdelati prakso prehrane športnih oz. delovnih konj v Sloveniji. Raziskave v svetu so pokazale na nekatere napake v prehrani, kot so prekomerno zauživanje škroba, nezadostno ali prekomerno zauživanje posameznih elementov, neprimerne tehnike krmljenja (preveliki obroki in prenizka frekvenca krmljenja) ipd. Pri prehrani konj je potrebno upoštevati evolucijske prilagoditve konj na kontinuirano zauživanje krme z veliko vlaknine in malo škroba. Sodoben način reje športnih oz. delovnih konj pogosto pomeni rejo konj v boksih in krmljenje večjih količin močne krme z visoko vsebnostjo škroba, kar lahko privede do čirov na želodcu, acidoze debelega črevesa, anomalij v obnašanju itd. V nalogi smo na osmih kmetijah na različnih koncih Slovenije vzeli vzorce krme, določili telesno maso konj, popisali njihov dnevni obrok, vzeli vzorce glavnih sestavin obroka (razen rudninsko-vitaminskih dodatkov in lizalnih kamnov) za nadaljnjo laboratorijsko analizo, popisali smo povprečen potek treningov in tehniko krmljenja na kmetiji. Analize sena so pokazale, da je seno organoleptično primerno, vendar vsebuje premalo ME in SB ter preveč NDV, konji pa sena zaužijejo dovolj, kar ugodno vpliva na zdravje njihovih prebavil. Konji v splošnem zaužijejo nekoliko premalo pcpSB, dobro so oskrbljeni z vsemi elementi razen Cu, Zn in Se. Konji v splošnem niso bili prekomerno oskrbljeni s škrobom in tudi tehnike krmljenja so bile v splošnem primerne. Zaključimo lahko, da so bili konji v proučevanih rejah sicer primerno krmljeni, a bi lahko oskrbo v nekaterih rejah še nekoliko optimirali.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:konji, prehrana živali, seno, prehranska vrednost, zdravje prebavil, vprašalniki, Slovenija
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2025
PID:20.500.12556/RUL-167378 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:227485443 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:19.02.2025
Število ogledov:189
Število prenosov:61
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
GERŽELJ, Marjana, 2025, Ocena prehranske vrednosti sena in zimskih obrokov za delovne konje na izbranih kmetijah [na spletu]. Magistrsko delo. [Dostopano 4 maj 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=167378
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Evaluation of the nutritional value of hay and winter diets for working horses on selected farms
Izvleček:
In this study, we systematically investigated the feeding practices of sport and working horses in Slovenia. Studies conducted worldwide have shown that there are common errors in feeding practices, such as overfeeding with starch, insufficient or excessive amounts of certain minerals, and the use of inappropriate feeding techniques (e.g., too large meals or too low feeding frequency). When feeding horses, we must consider their evolutionary adaptations to the continuous intake of high-fiber and low-starch feed. In modern horse husbandry, horses are often kept in stalls and fed starch rich concentrates, which can lead to gastric ulcers, colon acidosis, behavioural abnormalities, and other health problems. For this thesis, we selected eight horse farms from various regions of Slovenia. On these farms, we estimated the horses' body weight, analyzed their daily meals, and collected samples of all feeds (excluding mineral and vitamin supplements and lickstones) for further analysis. We also interviewed the owners about the horses' training regimens and the feeding practices on their farms. Analysis of the hay revealed that, although organoleptically suitable, it did not contain sufficient metabolizable energy (ME) or crude protein (CP) and was too high in neutral detergent fiber (NDF). The horses consumed enough hay, which had a positive effect on their intestinal health. However, they did not receive sufficient amounts of CP. Regarding minerals, the horses consumed sufficient amounts of most minerals except for copper (Cu), zinc (Zn), and selenium (Se). The horses' starch intake was within acceptable limits and the feeding techniques on these farms were appropriate. It can therefore be concluded that the horses on the farms studied are generally fed appropriately, but that there is still a need for optimization on some farms.

Ključne besede:horses, animal nutrition, hay, nutritional value, gastrointestinal health, interviews, Slovenia

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
  1. Gibalne zgodbe kot spodbuda za gibalno-plesno ustvarjanje predšolskih otrok
  2. Spodbujanje plesne ustvarjalnosti otrok v vrtcu z uporabo nestrukturiranih materialov in plesnih zgodb
  3. Pomlad v plesu in vodeni vizualizaciji
  4. Kaznovanje v vrtcu
  5. Igra z LEGO kockami v predšolskem obdobju
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
  1. Razvijanje grafomotoričnih sposobnosti s pomočjo ustvarjalnega giba
  2. Plesna improvizacija
  3. Primerjava različnih spodbud na temo prometa v gibalno-plesnih dejavnostih
  4. Spodbujanje socializacije v folklornih plesnih dejavnostih
  5. Razvoj plesno-gibalnih sposobnosti predšolskih otrok v obdobju enega leta

Nazaj