Podrobno

Enrichment of the nutritional value of pea flour milling fractions through fermentation
ID Šaula, Tina (Avtor), ID Cigić, Blaž (Avtor), ID Jamnik, Polona (Avtor), ID Kralj Cigić, Irena (Avtor), ID Poklar Ulrih, Nataša (Avtor), ID Požrl, Tomaž (Avtor), ID Marolt, Gregor (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (2,62 MB)
MD5: 7F8C60D2BA86EED25DD2129DD9ADE4DB
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814625005540 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
In this work, pea flour and two milling fractions obtained by industrial-scale air classification were characterized and fermented by Lactiplantibacillus plantarum to increase their nutritional value. Scanning electron microscopy and chemical analysis revealed major differences in the morphology and composition of the flours. Protein-rich (43.7 %) fraction exhibits a few-fold higher mineral, spermidine (290 μg/g), but also a higher phytate (20.4 mg/g) content compared to starch-rich fraction. Flour type and inoculum majorly influenced the composition of the fermented product. In spontaneously fermented flours, biogenic amines accumulated up to 6.6 mg/g, which was the main drawback besides the large variations between batches, as confirmed by metagenomic analysis. Higher contents of lactic acid, free amino groups formed by proteolysis and gamma-aminobutyric acid were determined in inoculated fermentations of protein rich fraction, whereas a higher relative bioavailability of minerals was found in the inoculated starch-rich fraction, as the phytate content was reduced by 42 %.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:pulses, air classification, protein, minerals, phytic acid, fermentation
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Status publikacije:Objavljeno
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2025
Št. strani:11 str.
Številčenje:Vol. 476, art. 143303
PID:20.500.12556/RUL-167373 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:664:663:577.115:543.2/.9
ISSN pri članku:0308-8146
DOI:10.1016/j.foodchem.2025.143303 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:226551043 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:18.02.2025
Število ogledov:179
Število prenosov:85
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
ŠAULA, Tina, CIGIĆ, Blaž, JAMNIK, Polona, KRALJ CIGIĆ, Irena, POKLAR ULRIH, Nataša, POŽRL, Tomaž in MAROLT, Gregor, 2025, Enrichment of the nutritional value of pea flour milling fractions through fermentation. Food chemistry [na spletu]. 2025. Vol. 476, no. 143303. [Dostopano 3 maj 2025]. DOI 10.1016/j.foodchem.2025.143303. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=167373
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Food chemistry
Skrajšan naslov:Food chem.
Založnik:Elsevier
ISSN:0308-8146
COBISS.SI-ID:6385415 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:stročnice, zračna frakcionacija, beljakovine, minerali, fitinska kislina, fermentacija

Projekti

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P4-0121
Naslov:Biokemijska in biofizikalno-kemijska karakterizacija naravnih snovi

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P4-0116
Naslov:Mikrobiologija in biotehnologija živil in okolja

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P4-0234
Naslov:Integrirano živilstvo in prehrana

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P1-0153
Naslov:Raziskave in razvoj analiznih metod in postopkov

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P1-0447
Naslov:N-DAD - neporušna analitika in diagnostika

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
  1. From tryptophan-based amides to tertiary amines
  2. Z natrijevim nitritom katalizirano aerobno oksidativno jodiranje aromatskih spojin
  3. Retrospektivna analiza časovnih serij projekta realno časovnega GNSS monitoringa stabilnosti
  4. Combining cross-coupling reaction and Knoevenagel condensation in the synthesis of glyco-BODIPY probes for DC-SIGN super-resolution bioimaging
  5. Zaznavanje premikajočih se tovornih vozil na satelitskih posnetkih Sentinel-2
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
  1. Sinteza [pi]-konjugiranih polimernih pen z reakcijami navzkrižnega pripajanja
  2. Presečna raziskava bolnišničnih okužb 2001
  3. International Workshop on Cross-Reality (XR) Interaction
  4. Hitra izdelava prototipov s postopkom stereolitografije
  5. Eksperimentalno določanje keoficientov trenja v tornih spojih

Nazaj