Podrobno

Primernost ostankov mlete kave za proizvodnjo peletov
ID Gornik Bučar, Dominika (Avtor), ID Prislan, Peter (Avtor), ID Verhovšek, Dejan (Avtor), ID Gospodarič, Bojan (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (2,36 MB)
MD5: A74E8E0FC48E7441523034211BCB4214
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://journals.uni-lj.si/les-wood/article/view/18619 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Za doseganje cilja evropske energetsko-podnebne politike, da do leta 2050 dosežemo podnebno nevtralnost s prehodom na obnovljive vire energije, je potrebno aktivirati različne razpoložljive obnovljive vire, vključno z biološkimi ostanki oz. odpadki. Eden od takih bioloških odpadkov, ki nastaja v velikih količinah in se večinoma nepredelan odlaga v okolje, so ostanki mlete kave. Ker ostanke mlete kave sestavljajo celuloza, hemiceluloza, lignin in proteini, predstavljajo velik potencial tudi kot biogorivo, ki lahko delno nadomesti lesno biomaso pri proizvodnji peletov. V raziskavi smo v laboratorijskih pogojih izdelali pelete iz ostankov mlete kave, ki smo jim dodali različne deleže (0 %, 25 %, 50 %, 75 %) žagovine. Izdelanim peletom smo določili lastnosti in jih glede na izmerjene vrednosti razvrstili v kakovostne razrede po standardu SIST EN ISO 17225-6:2021. Ugotovili smo, da imajo peleti z večjim deležem ostankov mlete kave višjo kurilno vrednost, večjo vsebnost pepela ter nižjo mehansko obstojnost. Peleti, izdelani iz ostankov mlete kave in dodatkom žagovine (50 % ali več), izkazujejo obetavne lastnosti kot vhodna surovina za proizvodnjo peletov.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:peleti, ostanki mlete kave, žagovina, biološki odpadki, kurilna vrednost, kakovost peletov
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:Objavljeno
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2024
Št. strani:str. 69-80
Številčenje:ǂLet. ǂ73, ǂšt. ǂ1
PID:20.500.12556/RUL-167262 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:630*839.81:663.938.4
ISSN pri članku:2590-9932
DOI:10.26614/les-wood.2024.v73n01a06 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:200904451 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:12.02.2025
Število ogledov:129
Število prenosov:34
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
GORNIK BUČAR, Dominika, PRISLAN, Peter, VERHOVŠEK, Dejan in GOSPODARIČ, Bojan, 2024, Primernost ostankov mlete kave za proizvodnjo peletov. Les [na spletu]. 2024. Vol. 73, no. 1, p. 69–80. [Dostopano 14 april 2025]. DOI 10.26614/les-wood.2024.v73n01a06. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=167262
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Les
Založnik:Biotehniška fakulteta, Oddelek za lesarstvo, Biotehniška fakulteta, Oddelek za lesarstvo, Založba Univerze
ISSN:2590-9932
COBISS.SI-ID:290940672 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY-SA 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.sl
Opis:Ta licenca Creative Commons je zelo podobna običajni licenci Priznanje avtorstva, vendar zahteva, da so materialne avtorske pravice na izpeljanih delih upravljane z enako licenco.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Suitability of spent ground coffee for pellet production
Izvleček:
In order to achieve the European energy and climate policy goal of climate neutrality by 2050, it is necessary to activate various available renewable energy sources, including biological residues or waste. One such biological waste, which is produced in large quantities and usually enters the environment unprocessed, is spent ground coffee. As spent ground coffee consist of cellulose, hemicellulose, lignin and proteins, it has great potential as a biofuel, and could partially replace wood biomass in the production of pellets. In our research, we have produced pellets under laboratory conditions from spent ground coffee to which we have added different proportions (0%, 25%, 50%, 75%) of sawdust. We determined the properties of the pellets and categorized them into quality classes based on the measured values according to the SIST EN ISO 17225-6:2021 standard. We found that pellets with a higher proportion of spent ground coffee residues have a higher calorific value, higher ash content and lower mechanical durability. Pellets made from spent ground coffee residues with the addition of sawdust (50% or more) show promising properties for use as a raw material for pellet production.

Ključne besede:pellets, spent coffee grounds, sawdust, bio waste, calorific value, pellets quality

Projekti

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P4-0015
Naslov:Les in lignocelulozni kompoziti

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P4-0107
Naslov:Gozdna biologija, ekologija in tehnologija

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P2-0182
Naslov:Razvojna vrednotenja

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
  1. Investigating a half
  2. Patterns as learning environment for learning mathematics
  3. Generalizations a solving a problem on perimeter
  4. Mathematical investigations of interesting natural numbers
  5. Direct teaching in mathematics classes
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
  1. Politična revolucije v Sloveniji
  2. Politična revolucija v Sloveniji?
  3. Nasilje nije ono najgore
  4. Politične elite v Sloveniji
  5. Pogovor z ministrom dr. Henrikom Gjerkešem v oddaji Dnevnik, TV Slovenija, 12. 1. 2010

Nazaj