Podrobno

Saponini iz stročnic kot trajnostna čistilna sredstva: ekstrakcija, karakterizacija in učinkovitost uporabe : magistrsko delo
ID Klavž, Urška (Avtor), ID Fink, Rok (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Jevšnik Podlesnik, Mojca (Recenzent)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,46 MB)
MD5: AF12438A332F117B8DFF80AA6A1C1233

Izvleček
Uvod: Z naraščanjem prebivalstva se povečuje potreba po hrani, hkrati pa se povečuje količina porabljenih čistilnih sredstev, ki imajo negativen vpliv na okolje. V raziskavah je navedeno, da se v hrani nahajajo površinsko aktivne snovi, ki imajo tudi čistilne sposobnosti. Površinsko aktivne snovi so bistvene za učinkovito odstranjevanje nečistoč. Površinsko aktivne snovi delimo na sintetične in naravne. Sintetične so večinoma narejene na osnovi nafte in se uporabljajo v različnih proizvodih, kot so na primer detergenti, barve … Med bolj uporabljene sintetične površinsko aktivne snovi spada natrijev dodecil sulfat, ki je prisoten predvsem v čistilnih in higienskih izdelkih. Zaradi načel zelene kemije se za sintetične površinsko aktivne snovi išče ustrezna nadomestila, kar pa predstavljajo naravne površinsko aktivne snovi, predvsem saponini. Nahajajo se v vseh delih rastlin, najdemo pa jih lahko tudi v semenih stročnic (grah, leča, čičerika, fižol). Namen: Namen magistrskega dela je bil ugotoviti, ali so lahko naravne površinsko aktivne snovi ustrezna zamenjava za sintetično pridobljene površinsko aktivne snovi. Metode dela: V prvem delu smo dokazovali, koliko površinsko aktivne snovi (saponinov) vsebuje posamezna izbrana stročnica (grah, fižol, leča, čičerika). Nato smo testirali učinkovitost posameznega ekstrakta v primerjavi s sintetično površinsko aktivno snovjo pri odstranjevanju izbranih nečistoč (albumin, glicerol, škrob). Za vsak ekstrakt smo testirali tudi fizikalne lastnosti, in sicer znižanje površinske napetosti, sposobnost penjenja in obstojnost pene ter emulzifikacijski indeks. Na koncu smo s pomočjo FTIR analize izvedli tudi primerjavo sestave ekstraktov in natrijevega dodecil sulfata. Rezultati: Saponini iz stročnic so uspešno znižali površinsko napetost vode. Prav tako so tvorili emulzijo in obstojne pene. Učinkovito so odstranjevali izbrane nečistoče. S pomočjo FTIR analize pa smo ugotovili, da je sestava ekstraktov in standardnega saponina podobna. Razprava in zaključek: Ugotovili smo, da imajo saponini iz stročnic dober potencial za odstranjevanje izbranih nečistoč. Najbolj uspešna pri odstranjevanju nečistoč je bila sintetična površinsko aktivna snov. Med ekstrakti iz stročnic pa pri odstranjevanju nečistoč nismo opazili razlike, saj so vse stročnice podobno učinkovito odstranile izbrane nečistoče. Večje koncentracije ekstraktov iz saponinov so bolje odstranjevale nečistoče kot nižje, ne pa v vseh primerih.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:magistrska dela, sanitarno inženirstvo, površinsko aktivne snovi, učinkovitost, stročnice
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:ZF - Zdravstvena fakulteta
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[U. Klavž]
Leto izida:2024
Št. strani:60 str., [1] str. pril.
PID:20.500.12556/RUL-166057 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:614
COBISS.SI-ID:219786755 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:19.12.2024
Število ogledov:292
Število prenosov:62
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
KLAVŽ, Urška, 2024, Saponini iz stročnic kot trajnostna čistilna sredstva: ekstrakcija, karakterizacija in učinkovitost uporabe : magistrsko delo [na spletu]. Magistrsko delo. Ljubljana : U. Klavž. [Dostopano 3 maj 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=166057
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Saponins from legumes as sustainable cleaning agents: extraction, characterization and application : master thesis
Izvleček:
Introduction: As the population grows, the demand for food increases and at the same time the amount of detergents used increases, which has a negative impact on the environment. Research shows that food contains surfactants that also have a cleansing effect. Surfactants are divided into synthetic and natural. One of the most commonly used synthetic surfactants is sodium dodecyl sulphate, which is mainly found in cleaning and hygiene products. Based on the principle of green chemistry, the search is on for suitable substitutes for synthetic surfactants, namely natural surfactants, especially saponins. They occur in all parts of plants but are also found in the seeds of pulses (peas, lentils, chickpeas, beans). Purpose: The aim of the master thesis was to determine whether natural surfactants can be a suitable substitute for synthetically obtained surfactants. Methods: In the first part, we demonstrated how much surfactant (saponins) each selected legume (peas, beans, lentils, chickpeas) contains. We then tested the effectiveness of each extract compared to a synthetic surfactant in removing selected soils (albumin, glycerol, starch). For each extract, we also tested the physical properties, namely surface tension reduction, foaming power and foam resistance, and emulsification index. Finally, we also used FTIR analysis to compare the composition of the extracts and sodium dodecyl sulphate. Results: The saponins from legumes successfully lowered the surface tension of water. They also formed emulsions and persistent foams. They effectively removed selected impurities. Using FTIR analysis, we found that the composition of the extracts and standard saponin was similar. Discussion and conclusion: We found that legume saponins have good potential to remove selected contaminants. The most successful in removing contaminants was a synthetic surfactant. We found no differences in contaminant removal between the legume extracts, as all legumes were similarly effective in removing the selected contaminants. Higher concentrations of saponin extracts removed contaminants better than lower concentrations, but not in all cases.

Ključne besede:master's theses, sanitary engineering, surfactants, efficiency, legumes

Podobna dela

Podobna dela v RUL:Iščem podobna dela...Prosim, počakajte...
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj