Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Wild asparaguses as a rich source of bioactive compounds : biogeographic, intra- and interspecific variability
ID
Grohar, Mariana Cecilia
(
Avtor
),
ID
Burin, Tea
(
Avtor
),
ID
Jakopič, Jerneja
(
Avtor
),
ID
Veberič, Robert
(
Avtor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(2,92 MB)
MD5: 6A306A0A7D4362D1723093230719D45D
URL - Izvorni URL, za dostop obiščite
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157524007403
Galerija slik
Izvleček
Asparagus spears are a widely renowned vegetable, known for their taste and nutritional value, alongside many benefits for human health. However, wild species are understudied, although they are widely consumed in traditional cuisine. Here, we focus on cultivated (A. officinalis) and wild (A. tenuifolius and A. acutifolius) species from Slovenia. We described in detail the external morphology and quality parameters, as well as the primary and secondary metabolism using HPLC and/or MS/MS systems, and their variation among species, spear portions, and geographical location. We found many significant differences between these factors, especially between species, where the wild species show low sugar and high phenolic content. Therefore, native species of Asparagus could be considered promising alternatives rich in bioactive compounds. This knowledge is vital not only as a basis for future research in this genus, but also for optimizing dietary recommendations, food processing methods, biodiversity conservation efforts, sustainable agriculture practices, and future breeding efforts.
Jezik:
Angleški jezik
Ključne besede:
Asparagus acutifolius
,
Asparagus tenuifolius
,
Asparagus officinalis
,
primary metabolism
,
secondary metabolism
,
HPLC-MS
Vrsta gradiva:
Članek v reviji
Tipologija:
1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:
Objavljeno
Različica publikacije:
Objavljena publikacija
Leto izida:
2024
Št. strani:
9 str.
Številčenje:
Vol. 135, art. 106706
PID:
20.500.12556/RUL-163123
UDK:
543
ISSN pri članku:
0889-1575
DOI:
10.1016/j.jfca.2024.106706
COBISS.SI-ID:
209818371
Datum objave v RUL:
02.10.2024
Število ogledov:
98
Število prenosov:
518
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Gradivo je del revije
Naslov:
Journal of food composition and analysis
Skrajšan naslov:
J. food compos. anal.
Založnik:
Elsevier
ISSN:
0889-1575
COBISS.SI-ID:
25742848
Licence
Licenca:
CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:
To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Sekundarni jezik
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
ostrolistni beluš
,
lesasti beluš
,
vrtni beluš
,
špargelj
,
bioaktivne spojine
,
sekundarni metaboliti
,
primarni metaboliti
,
fenolne spojine
,
kemična sestava
,
kakovost
Projekti
Financer:
ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P4-0013
Naslov:
Hortikultura
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj