Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Uporaba encimov v prehrani perutnine
ID
Štrancar, Svit
(
Avtor
),
ID
Salobir, Janez
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,12 MB)
MD5: 24D588D64408423CD667AD693CE4251F
Galerija slik
Izvleček
Namen diplomskega dela je pregled literature o uporabi encimov v prehrani perutnine, opisati namen, učinkovitost in smiselnost uporabe najpogosteje rabljenih encimov, kot so encimi za razgradnjo neškrobnih polisaharidov, encimi za razgradnjo fitatov, encimi za razgradnjo maščob in beljakovin. Dodajanje encimov pripomore k izboljšanju zdravstvenega stanja živali in prebave, boljši izkoristljivosti hranil, hitrejši rasti, izboljšanju higiene v hlevu, izboljšanju zdravstvenega stanja ter zmanjšanju pogina. V krmo se dodaja eksogene encime, ki jih živali ne proizvedejo dovolj, ali jih ne morejo proizvesti same. Pri perutnini so to predvsem encimi za razgradnjo neškrobnih polisaharidov: ksilanaze in β-glukanaze ter fitaze. Z dodatkom teh encimov se izboljša dostopnost hranil in prebavljivost krme, zmanjša pa se viskoznost črevesne vsebine, kar pomeni, da hranila hitreje potujejo do mesta absorpcije. Delovanje encimov za razgradnjo maščob in beljakovin je pri perutnini manj raziskano. Dodajanje fitaz pripomore k izboljšanju izkoristljivosti rastlinskega fosforja in zmanjša potrebe po dodajanju anorganskih fosfatov ter tako vodi do zmanjšanega izločanja fosforja. Dodajanje encimov je najučinkovitejše pri mladih živalih, saj so takrat prebavila še nerazvita in se težje prilagajajo spremembam.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
prehrana živali
,
perutnina
,
encimi
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:
2024
PID:
20.500.12556/RUL-162385
COBISS.SI-ID:
208688387
Datum objave v RUL:
22.09.2024
Število ogledov:
275
Število prenosov:
29
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
ŠTRANCAR, Svit, 2024,
Uporaba encimov v prehrani perutnine
[na spletu]. Diplomsko delo. [Dostopano 3 maj 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=162385
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Use of enzymes in poultry feed
Izvleček:
The aim of this B. Sc. thesis is to review the existing literature on the use of enzymes in poultry feed and to describe the purpose, effectiveness and importance of the most commonly used enzymes such as enzymes for the degradation of non-starch polysaccharides, phytates, lipids and proteins. The addition of enzymes contributes to better feed conversion, better utilisation of nutrients, higher daily weight gain, improved barn hygiene and consequently better animal health, which is also reflected in a lower mortality rate. The animals are not able to produce some of the enzymes themselves, or they do not produce enough enzymes. The most commonly used enzymes in poultry are the enzymes for the breakdown of non-starch polysaccharides: xylanase, β-glucanase and phytase. The addition of these enzymes improves the accessibility of nutrients and the digestion of the feed, which is reflected in a decrease in intestinal viscosity. That means that nutrients reach the absorption site faster. Enzymes for the breakdown of lipids and proteins have been less studied. The supplementation of the enzyme phytase is important for better utilisation of the phosphorus present in the plants and reduces the need to add inorganic phosphates. Enzyme supplementation is most effective when poultry are young, as their digestive organs are not yet fully developed and have difficulty adapting to changes.
Ključne besede:
animal nutrition
,
poultry
,
enzymes
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Iščem podobna dela...
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj