izpis_h1_title_alt

Tradicija, značilnosti in posebnosti pridelave grozdja in vina v vinorodnem okolišu Dolenjska
ID Bavdek, Nejc (Avtor), ID Rusjan, Denis (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (2,21 MB)
MD5: B0DD2FA7AD756BCDCC8486422A7C33BB

Izvleček
V diplomskem delu je opisana zgodovina, tradicija in ključne posebnosti pridelave grozdja in vina v vinorodnem okolišu Dolenjska. V vinorodnem okolišu Dolenjska je 1.357 ha vinogradov vpisanih v Register pridelovalcev grozdja in vina, v dejanski rabi pa je okrog 1.814 ha vinogradov, ki jih obdeluje 9.290 vinogradnikov. Povprečna površina na pridelovalca grozdja je 0,20 ha. Dolenjska je reliefno zelo razgibana pokrajina, vinogradi so običajno na zemljiščih, kjer vrste tečejo v smeri strmine. V nagibu 31-50 % se nahaja največji delež vinogradov, kar 30-%. Najbolj zastopane sorte vinske trte v okolišu so 'Žametovka', 'Modra frankinja', 'Laški rizling' in 'Kraljevina', ki skupaj predstavljajo kar 74 % vseh registriranih vinogradniških površin v okolišu Dolenjska. Te sorte se tradicionalno uporabljajo za pridelavo vina cviček PTP. Poleg vina cviček pridelujejo tudi dolenjsko belo in sortna vina, kot tudi predikate in penine. Po vnosu trtne uši v drugi polovici 19. stoletja pa so se razširile tudi samorodnice oziroma direktno rodni hibridi. Sorte 'Šmarnica', 'Izabela' in 'Jurka' so še danes del vinogradništva v Suhi krajini, kjer letno prirejajo ocenjevanja vin iz grozdja samorodnih trt. Prav tako v Novem Mestu letno poteka Teden cvička, kjer okronajo kralja cvička in princeso cvička. Na obrobjih vinorodnega okoliša najdemo stare vinograde s ponekod še tradicionalno oporo, to so leseni koli brez žic. V tovrstnih vinogradih se vsa dela izvaja ročno, z uporabo enostavnih orodij kot tudi nahrbtnih motornih kos ali škropilnic, kar prispeva k visokim stroškom vzdrževanja in večjemu obsegu ur dela, ki jih mora vinogradnik vložiti zaradi onemogočene uporabe mehanizacije.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:vinogradništvo, značilnosti, Dolenjska, sortiment, zidanica, vertikale
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2024
PID:20.500.12556/RUL-162242 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:208285187 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:20.09.2024
Število ogledov:125
Število prenosov:729
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The tradition, characteristics and peculiarities of grape and vine production in the Dolenjska winegrowing district
Izvleček:
The thesis describes the history, tradition and key features of grape and wine production in the Dolenjska wine-growing district. There are 1.357 ha of vineyards registered in the Register of Grape and Wine Producers (Register pridelovalcev grozdja in vina). About 1.814 ha of vineyards are in actual use, cultivated by around 9.290 winegrowers. 0.20 ha is the average vineyard size per grower. Dolenjska is diverse in relief, so the rows of grapevine usually run in the direction of the slope, whereby 30.4 % of vineyards are on the slope of 31-50 %, which is the largest share in Slovenia. On the outskirts of the wine-growing district we can still find older vineyards, grown in traditional way, that is without wires and on wooden stakes. In such vineyards all work is done manually, using simple tools as well as backpack motorized mowers and sprayers. That contributes to high maintance costs and increased working hours that the winegrowers need to invest due to the slopes and non-use of machinery. The most common grapevine varieties in the Dolenjska wine-growing district are 'Žametovka', 'Modra frankinja', 'Laški rizling' and 'Kraljevina'. Together they represent 74 % of all wine-growing areas in the district. These varieties are traditionally used for the production of cviček PTP wine. In addition to cviček, dolenjsko belo, varietal wines, predicates and sparkling wines are produced. In the second half of the 19th century the grapevine phylloxera spread in the region, so American grapevine hybrids of non Vitis vinifera grapevine spread. The varieties 'Šmarnica', 'Izabela' and 'Jurka' remain the part of viticulture in Suha Krajina and wines made from grapes of these grapevines are annually evaluated. Also, the Week of Cviček is held annually in Novo Mesto, where the King and the Princess of Cviček are crowned.

Ključne besede:viticulture, characteristics, Dolenjska, asortment, vineyard cottage, verticals

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj