Bakterija Salmonella enterica serovar Typhimurium je eden najpogostejših patogenov pri ljudeh in živalih, ki se prenaša s hrano. Bakterije iz rodu Salmonella so vseprisotne in lahko prebivajo tudi v okoljih zunaj gostitelja, ki so revna s hranili. Razvoj odpornosti proti antibiotikom je pogost med sevi bakterije Salmonella in potrebni so alternativni pristopi za omejevanje okužb. Probiotične bakterije, kot je bakterija Bacillus subtilis, so obetavna nova strategija za boj proti patogenom, ki se prenašajo s hrano. V literaturi so interakcije med bakterijama B. subtilis-Salmonella preučevali večinoma in vivo na živalih in niso obravnavali mehanizmov, ki usmerjajo kompeticijo med bakterijama. V doktorski disertaciji smo raziskali interakcije med bakterijama B. subtilis PS-216 in
S. Typhimurium SL1344, v pogojih z različno vsebnostjo hranil. Rezultati kažejo, da v pogojih obilja bakterija B. subtilis PS-216 zavira rast bakterije S. Typhimurium SL1344 in zmanjša njeno adhezijo ter debelino biofilma. Mutanta B. subtilis Δpks, ki ne sintetizira poliketidnega antibiotika bacilena ne zavira rast patogena. V kokulturi je bakterija S. Typhimurium sprožila aktivacijo PpksC bakterije B. subtilis, ki uravnava izražanje bacilenskega operona, kar kaže, da bakterija B. subtilis zaznava in se odziva na prisotnost patogena. Ugotovili smo tudi, da ob pomanjkanju hranil bakterija
B. subtilis izgubi antagonistični učinek proti bakteriji S. Typhimurium in tvori manj spor v kokulturi kot v monokulturi. Inhibicija sporulacije je povezana s pomanjkanjem železa, s stresnim odzivom bakterije B. subtilis, ki ga uravnava sigma B (SigB). Inhibicija sporulacije je tudi pogojena z direktnim celičnim stikom obeh vrst in sistema za izločanje tipa VI (T6SS) bakterije S. Typhimurium. Doktorsko delo razkriva nove molekularne determinante kompeticije med probiotikom in patogenom ter izpostavi vpliva okoljskih pogojev in tesnih medceličnih interakcij na izid kompeticije. Delo razkriva pomen vrednotenja probiotičnih sevov proti patogenom pod pogoji, ki ustrezajo predvideni uporabi in prinaša uvide, pomembne za izboljšanje kontrole patogenov s probiotiki.
|