Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Vpliv dodatkov onesnaženim tlom na vsebnost Cd v izbranih vrtninah
ID
Rijavec, Žan
(
Avtor
),
ID
Zupan, Marko
(
Mentor
)
Več o mentorju...
,
ID
Kacjan Maršić, Nina
(
Komentor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,57 MB)
MD5: 33854C60D1E875DA1045B89FDCBFFC36
Galerija slik
Izvleček
Potencialno strupeni elementi predstavljajo pomembno onesnaženje za okolje in tla. Z raziskavo, ki smo jo izvedli od aprila do septembra 2021, v rastlinjaku Biotehniške fakultete UL, smo želeli ugotoviti učinek dodatkov na mobilnost in biološko dostopnost določenih potencialno strupenih elementov ter raziskati možnosti njihove nadaljnje uporabe za sanacijo onesnažene zemlje oziroma bolj varno vrtnarjenje na območjih z onesnaženimi tlemi. V lončnem poskusu smo močno onesnaženi vrtni zemlji, pridobljeni iz Žerjava, dodali različne dodatke, kot so biooglje (BO), zeolit (Z), vermikulit (V), kompost (KO) in papirniški mulj (PM) z namenom, da ugotovimo razlike v akumulaciji kadmija (Cd) v užitnih delih izbranih vrtnin. Dodatke smo dodali v dveh odmerkih. Lončni poskus smo izvedli v rastlinjaku, testni rastlini sta bili česen in korenček. Merili smo vsebnost Cd v užitnih delih rastlin. Ugotovili smo, da tip dodatka in njegov odmerek zelo malo vplivata na vsebnost Cd v korenčku in česnu. Česen, gojen z dodatkom zeolita (Z1) in vermikulita (V1), je vseboval 0,04 mg/kg sv.s. Cd manj od kontrole. Ugotovili smo tudi, da se z večanjem količine dodatka PM, koncentracija Cd v rastlini poveča. Koncentracije Cd v vseh analiziranih vzorcih so bile večje od maksimalne dovoljene vrednosti glede na uredbo komisije (ES) št. 2021/1323 (2021). Prikazali smo tudi vpliv dodatkov na rast rastlin. Ugotovili smo, da dodatki ne vplivajo na rast užitnih delov korenčka in česna.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
onesnaženost tal
,
potencialno strupeni elementi
,
kadmij
,
vsebnost Cd v vrtninah
,
dodatki tlom
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Tipologija:
2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:
2023
PID:
20.500.12556/RUL-152224
COBISS.SI-ID:
171983107
Datum objave v RUL:
12.11.2023
Število ogledov:
575
Število prenosov:
82
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Impact of soil amendments on the content of Cd in seleceted vegetables
Izvleček:
Potentially toxic elements are a significant pollutant to the environment and soil. With the research we conducted from April to September 2021 in the greenhouse of the UL Department of Biotechnology, we aimed to determine the effect of additives on the mobility and bioavailability of certain heavy metals and explore the possibilities of their further use for remediation of contaminated soils or safer gardening in contaminated areas. In a pot experiment, various additives such as biochar (BO), zeolite (Z), vermiculite (V), compost (KO), and paper sludge (PM) were added to highly polluted garden soil from Žerjav to determine the differences in the accumulation of cadmium (Cd) in the edible parts of selected vegetables. The additives were added in two doses. It was found that the type of supplement and its proportion had very little effect on the Cd content of carrots and garlic. Garlic grown with the addition of zeolite (Z1) and vermiculite (V1) contained 0.04 mg/kg body weight less Cd than the control. We also found that Cd concentration in the plant increased with increasing PM addition. Cd concentrations in all samples tested were above the maximum allowable level according to Commission Regulation (EC) No. 2021/1323 (2021). We also investigated the effects of the additives on plant growth. We found that the additives did not affect the growth of the edible parts of carrots and garlic.
Ključne besede:
soil polution
,
heavy metals
,
cadmium
,
Cd content in vegetables
,
soil aditives
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj