Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Fermentacija plodov rodu Capsicum
ID
Mravlak, Žan - Luka
(
Avtor
),
ID
Jamnik, Polona
(
Mentor
)
Več o mentorju...
,
ID
Slatnar, Ana
(
Komentor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(464,58 KB)
MD5: E92A11FAB0A85BF3ED04CBBAA3C17ED6
Galerija slik
Izvleček
Fermentacija je ena izmed najstarejših metod za konzerviranje in obdelavo živil. S tem procesom lahko uspešno obdelamo tudi plodove iz rodu Capsicum. Plodovom podaljšamo rok uporabe in jim spremenimo aromo, okus in teksturo ter hranilno sestavo. Fermentirani plodovi imajo tudi ugodne učinke na zdravje, imajo antioksidativne lastnosti, znižujejo holesterol in pomagajo pri številnih obolenjih. Najpogosteje se izvaja mlečnokislinska fermentacija, ta pa je lahko spontana ali pa inducirana s starter kulturo. Same plodove lahko z nadaljnjo obdelavo predelamo v različne produkte, kot so omake, salse, paste in začimbe ter tako še dodatno povečamo njihovo uporabnost v prehrani in kulinariki.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
fermentacija
,
zelenjava
,
bioaktivne komponente
,
Capsicum
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:
2023
PID:
20.500.12556/RUL-150008
COBISS.SI-ID:
164593667
Datum objave v RUL:
13.09.2023
Število ogledov:
678
Število prenosov:
76
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
MRAVLAK, Žan - Luka, 2023,
Fermentacija plodov rodu Capsicum
[na spletu]. Diplomsko delo. [Dostopano 5 maj 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=150008
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Fermentation of Capsicum fruits
Izvleček:
Fermentation is one of the oldest methods for food conservation and processing. With this process, we can successfully process fruits from the genus Capsicum. We extend the shelf life of products and change their aroma, taste, texture, sensory properties, etc. Fermented fruits also have beneficial effects on health, they have antioxidant properties, they can lower cholesterol levels and help with many diseases. The most common type of fermentation is lactic acid fermentation, which can be spontaneous or induced with a starter culture. The fruits themselves can be further processed into various products such as sauces, salsas, pastes and spices, thus further increasing their usefulness in nutrition and cuisine.
Ključne besede:
fermentation
,
vegetables
,
bioactive components
,
Capsicum
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Napovedovanje vrednosti onesnaževal v zraku s tehnikami strojnega učenja
Strojno določanje delovnih operacij pri sečnji z motorno žago s pomočjo ropota
Short-term streamflow forecasting using the feature-enhanced regression model
Napovedovanje časovnih vrst z nevronskimi mrežami z dolgim kratkoročnim spominom
Machine-learning-based multi-step heat demand forecasting in a district heating system
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Improving medical decision making by self organizing intelligent systems
Strojno učenje
Orodja za strojno učenje - klasifikacija
Klasificiranje s pomočjo podatkovne gravitacije
Kapaciteta kratkoročnega spomina pri različnih starostnih skupinah
Nazaj