Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
HPLC-Mass spectrometry analysis of phenolics comparing traditional bilberry and blueberry liqueurs
ID
Medič, Aljaž
(
Avtor
),
ID
Smrke, Tina
(
Avtor
),
ID
Hudina, Metka
(
Avtor
),
ID
Veberič, Robert
(
Avtor
),
ID
Zamljen, Tilen
(
Avtor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(894,26 KB)
MD5: 5D69CF1D329A9CEBD6579D54C4259029
URL - Izvorni URL, za dostop obiščite
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996923009183
Galerija slik
Izvleček
The purpose of this study was to investigate the differences between the phenolics compositions of bilberry and blueberry liqueurs, to determine whether these are comparable. Both bilberry and blueberry liqueurs have the same name on the market, however they differ in phenolic composition and content. A total of 43 compounds were identified, 36 in the bilberry liqueur, and 21 in the blueberry liqueur. High performance liquid chromatography coupled with mass spectrometry (HPLC-MS) was used to identify and quantify these compounds, where they were fragmented to the MS$^4$ fragments. Anthocyanins were the major phenolics group detected in the bilberry liqueurs, but only the second most abundant phenolics group in the blueberry liqueurs. The most abundant phenolics group in the blueberry liqueurs was hydroxycinnamic acids. The lowest content of individual phenolic compounds was for blueberry liqueur made from whole fruit. This study will provide valuable data to consumers in their choice of a more expensive bilberry liqueur or a cheaper blueberry liqueur.
Jezik:
Angleški jezik
Ključne besede:
phenolic compounds
,
HPLC-MS identification
,
Vaccinium myrtillus L.
,
Vaccinium corymbosum L.
,
liqueur
Vrsta gradiva:
Članek v reviji
Tipologija:
1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:
Objavljeno
Različica publikacije:
Objavljena publikacija
Leto izida:
2023
Št. strani:
8 str.
Številčenje:
Vol. 173, pt. 2, art. 113373
PID:
20.500.12556/RUL-148797
UDK:
634.1/.7
ISSN pri članku:
1873-7145
DOI:
10.1016/j.foodres.2023.113373
COBISS.SI-ID:
162854915
Datum objave v RUL:
31.08.2023
Število ogledov:
893
Število prenosov:
74
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Gradivo je del revije
Naslov:
Food research international
Založnik:
Elsevier
ISSN:
1873-7145
COBISS.SI-ID:
21407510
Licence
Licenca:
CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:
To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Sekundarni jezik
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
liker
,
navadna borovnica
,
ameriška borovnica
,
identifikacija HPLC-MS
,
fenolne spojine
Projekti
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P4-0013
Naslov:
Hortikultura
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj