izpis_h1_title_alt

Izkušnje staršev z nacionalnimi in meddržavnimi posvojitvami
ID Božič, Tjaša (Avtor), ID Mešl, Nina (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (4,25 MB)
MD5: 7E2953260FE8B6954A748E78D18CCD6C

Izvleček
Diplomsko delo se osredotoča na izkušnje staršev z nacionalnimi in meddržavnimi posvojitvami. Želela sem odkriti, s kakšnimi izzivi so se posvojitelji srečevali med postopkom posvojitve in v družinskem življenju po posvojitvi, kakšna čustva in občutke so ob tem doživljali, kakšne pomoči in podpore so bili med postopkom posvojitve in po zaključeni posvojitvi deležni ter katere oblike pomoči in podpore bi jim bile sicer pri tem najbližje. Ugotoviti sem želela tudi, kakšne so prednosti in pomanjkljivosti nacionalnih posvojitev v primerjavi z meddržavnimi posvojitvami glede na izkušnje staršev, ki so posvojili otroka. Z namenom pridobivanja teh podatkov sem intervjuvala starše, ki so posvojili otroka nacionalno ali meddržavno. Med postopkom posvojitve so se intervjuvanci srečali z izzivi, povezanimi s centrom za socialno delo, npr. nepoznavanje postopka posvojitve. V družinskem življenju so se srečevali predvsem z izzivi, povezanimi z vzgojo in odzivom okolice, izpostavili pa so tudi težave v šoli. Posvojitelji so se srečevali z različnimi čustvi in občutki, med njimi so bili npr. dvom, občutki izpolnitve, negotovost in ponos. Pomoči in podpore so bili deležni predvsem s strani družine, prijateljev in drugih posvojiteljev, kot pomemben vir podpore in pomoči pa je bilo omenjeno tudi društvo Deteljica. Kot želene oblike pomoči in podpore so intervjuvanci navedli brezplačne priprave na posvojitev in utečen postopek meddržavnih posvojitev. Kot glavno pomanjkljivost nacionalnih posvojitev so intervjuvanci prepoznali majhno število otrok na voljo za nacionalno posvojitev, kot prednost pa so prepoznali točno določen postopek posvojitve. Kot pomanjkljivosti meddržavnih posvojitev so intervjuvanci prepoznali zahtevne in dolgotrajne postopke, jezikovne ovire, prepuščenost samim sebi in podobno, kot prednosti pa so prepoznali občutek večje dostopnosti zaradi majhnega števila otrok na voljo za nacionalno posvojitev in pa takojšnjo možno posvojitev.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:posvojitev, nacionalna posvojitev, meddržavna posvojitev, postopek posvojitve, družinsko življenje po posvojitvi
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Organizacija:FSD - Fakulteta za socialno delo
Leto izida:2023
PID:20.500.12556/RUL-148769 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:31.08.2023
Število ogledov:613
Število prenosov:29
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Parents' Experience with National and International Adoptions
Izvleček:
The thesis focuses on the parents' experiences with national and international adoptions. I wanted to discover what challenges adoptive parents faced during the adoption process, as well as in their family life after adoption, which emotions and feelings they experienced, what help and support they received during the adoption process and after the process was completed, and possible forms of help and support that would be closest to them. I also wanted to find out the advantages and disadvantages of national adoptions compared to international adoptions based on the experiences of parents who have adopted a child. I interviewed parents who adopted a child nationally or internationally to obtain this information. During the adoption process, the interviewees encountered challenges related to the social work centre. In their family life, they mainly faced challenges related to upbringing and the environment's reaction, but they also highlighted school problems. The adoptive parents encountered different emotions and feelings, for example, doubt and feelings of fulfilment. They received help and support mainly from family, friends, other adoptive parents and Društvo Deteljica. As desired forms of help and support, the interviewees stated free adoption preparations and a continuing international adoption process. The interviewees recognized the small number of children available for national adoption as the main disadvantage of national adoptions, while they recognized a well-defined adoption procedure as an advantage. The interviewees considered the disadvantages of international adoption demanding and lengthy procedures, being left to one's own devices, etc. As advantages, they noted a sense of greater accessibility due to the small number of children available for national adoption.

Ključne besede:adoption, national adoption, international adoption, adoption procedure, family life after adoption

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj