izpis_h1_title_alt

Priprava didaktičnih gradiv o mahovih za poučevanje v osnovnih in srednjih šolah
ID Lavrič, Neja (Avtor), ID Strgulc Krajšek, Simona (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://pefprints.pef.uni-lj.si/7500/ Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Mahovi so zelo raznolika skupina kopenskih rastlin. Najdemo jih praktično povsod na svetu, predvsem v senčnih in vlažnih okoljih pa tudi v puščavah in v arktični tundri. So idealna skupina za preučevanje v šolah, saj jih najdemo v vsakem letnem času. Lahko jih preprosto shranjujemo ali posušimo in po krajšem času suhe tudi ponovno oživimo (Stagg, Donkin in Smith, 2015). Glavni namen magistrskega dela je bilo pripraviti didaktična gradiva, ki bodo učiteljem pomagala pri poučevanju mahov tako v osnovnih kakor v srednjih šolah. Priprava didaktičnih gradiv je potekala s pomočjo analize učbenikov za 4., 6. in 7. razred osnovne šole in srednje šole z gimnazijskim programom ter pregledom strokovne literature. Učbeniki so bili vsebinsko analizirani glede na veljavne učne načrte. Glede na terminologijo, uporabljeno v učbenikih, in terminologijo, ki jo uporabljajo pri predmetu Sistematska botanika na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete UL, je v didaktična gradiva vključena tudi predlagana terminologija za posamezen razred osnovne in srednje šole. Za boljše pomnjenje učencev in dijakov je bilo v magistrskem delu preizkušenih tudi 6 aktivnosti, izmed katerih so časovno in izvedbeno ustrezne 4. Kot dodaten didaktičen pripomoček so bile pripravljene tudi izobraževalne kartice in plakat, na katerih je predstavljenih 5 predstavnikov vsake večje skupine mahov, ki rastejo tudi v Sloveniji. Vse uspešne aktivnosti, izobraževalne kartice in plakat so vključeni v gradiva za poučevanje mahov v osnovnih in srednjih šolah, da bodo učitelje kar se da usposobila za poučevanje o teh spregledanih rastlinah, ki imajo velik vpliv na naše življenje, čeprav se tega sploh ne zavedamo.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:mahovi
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano
Organizacija:PEF - Pedagoška fakulteta
Leto izida:2022
PID:20.500.12556/RUL-147139 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:155058435 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:19.07.2023
Število ogledov:240
Število prenosov:15
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Development of didactic materials for teaching bryophyta in primary and secondary schools
Izvleček:
Mosses are a very diverse group of terrestrial plants. They are found virtually everywhere in the world, especially in shady and humid environments, but also in deserts and arctic tundra. They are an ideal study group in schools, as they are found at any time of the year. They can be easily stored or dried and revitalized after a short period of dryness (Stagg, Donkin and Smith, 2015). The main purpose of the master's thesis was to produce didactic materials to help teachers teach about moss in both primary and secondary schools. The preparation of didactic materials was carried out through the analysis of textbooks for the 4th, 6th and 7th grade of elementary school and secondary school with a gymnasium programme and an overview of scientific literature. Textbooks were analyzed according to the current learning plans. According to the terminology used in textbooks and terminology used in the subject Systematic Botany at the Department of Biology of the Biotechnical Faculty of UL, the proposed terminology for each grade of elementary and secondary school is also included in the didactic materials. For better understanding we also tested 6 activities of which 4 are time-appropriate and inclusive for students. As an additional didactic tool, educational cards and a poster were prepared, presenting 5 representatives of each major group of mosses, which also grow in Slovenia. All successful activities, educational cards and poster are included in didactic materials for teaching about these overlooked plants, which have a huge impact on our lives, despite being aware of it.

Ključne besede:mosses

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj