izpis_h1_title_alt

Influence of intra and inter species variation in chilies (Capsicum spp.) on metabolite composition of three fruit segments
ID Zamljen, Tilen (Avtor), ID Jakopič, Jerneja (Avtor), ID Hudina, Metka (Avtor), ID Veberič, Robert (Avtor), ID Slatnar, Ana (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,54 MB)
MD5: 3725860F0F19E4D326458977DA646B95
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.nature.com/articles/s41598-021-84458-5 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Twenty-one diferent cultivars from four diferent species were examined. The highest dry weight was present in seeds (between 35 and 50%) and the average water content was 60%. Placenta and pericarp contained on average 86% water. Total sugars variation between species was 60%. The most concentrated in the various cultivar pericarps were ascorbic acid ranging from 368.1 to 2105.6 mg/100 g DW and citric acid ranging from 1464.3 to 9479.9 mg/100 g DW. Total phenolic content ranged from 2599.1 mg/100 DW in ‘Chilli AS- Rot’ to 7766.7 mg/100 g DW in ’Carolina Reaper’. The placenta had 23.5 times higher phenolic content than seeds. C. chinense and C. chinense × C. frutescens had 3.5 to 5 times higher capsaicinoid content compared to C. annuum and C. baccatum, with ’Carolina Reaper’ having the highest content at 7334.3 mg/100 g DW and ’Chilli AS- Rot’ the lowest (318.7 mg/100 g DW).

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:natural variation in plants, secondary metabolism
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:Objavljeno
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2021
Št. strani:11 str.
Številčenje:Vol. 11, art. 4932
PID:20.500.12556/RUL-144799 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:635
ISSN pri članku:2045-2322
DOI:10.1038/s41598-021-84458-5 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:53603331 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:13.03.2023
Število ogledov:328
Število prenosov:47
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Scientific reports
Skrajšan naslov:Sci. rep.
Založnik:Nature Publishing Group
ISSN:2045-2322
COBISS.SI-ID:18727432 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:čili, capsicum, sorte, kemična sestava, sladkorji, sekundarni metaboliti, genetska raznolikost, primarni metaboliti

Projekti

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P4-0013
Naslov:Hortikultura

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj