Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Tartary buckwheat grain as a source of bioactive compounds in husked groats
ID
Kreft, Ivan
(
Avtor
),
ID
Golob, Aleksandra
(
Avtor
),
ID
Vombergar, Blanka
(
Avtor
),
ID
Germ, Mateja
(
Avtor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(2,52 MB)
MD5: 4011D4D787C6584B01C44297A8861F6E
URL - Izvorni URL, za dostop obiščite
https://www.mdpi.com/2223-7747/12/5/1122
Galerija slik
Izvleček
Tartary buckwheat (Fagopyrum tataricum Gaertn.) originates in mountain regions of Western China, and is cultivated in China, Bhutan, Northern India, Nepal, and Central Europe. The content of flavonoids in Tartary buckwheat grain and groats is much higher than in common buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench), and depends on ecological conditions, such as UV-B radiation. Buckwheat intake has preventative effects in chronic diseases, such as cardiovascular diseases, diabetes, and obesity, due to its content of bioactive substances. The main bioactive compounds in Tartary buckwheat groats are flavonoids (rutin and quercetin). There are differences in the bioactivities of buckwheat groats obtained using different husking technologies, based on husking raw or pretreated grain. Husking hydrothermally pretreated grain is among the traditional ways of consuming buckwheat in Europe and some parts of China and Japan. During hydrothermal and other processing of Tartary buckwheat grain, a part of rutin is transformed to quercetin, the degradation product of rutin. By adjusting the humidity of materials and the processing temperature, it is possible to regulate the degree of conversion of rutin to quercetin. Rutin is degraded to quercetin in Tartary buckwheat grain due to the enzyme rutinosidase. The high-temperature treatment of wet Tartary buckwheat grain is able to prevent the transformation of rutin to quercetin.
Jezik:
Angleški jezik
Ključne besede:
Fagopyrum tataricum
,
Fagopyrum esculentum
,
flavonoids
,
rutin
,
quercetin
,
food
,
grain
,
groats
,
metabolites
Vrsta gradiva:
Članek v reviji
Tipologija:
1.02 - Pregledni znanstveni članek
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:
Objavljeno
Različica publikacije:
Objavljena publikacija
Leto izida:
2023
Št. strani:
13 str.
Številčenje:
Vol. 12, iss. 5, [art.] 1122
PID:
20.500.12556/RUL-144673
UDK:
633
ISSN pri članku:
2223-7747
COBISS.SI-ID:
144361475
Datum objave v RUL:
07.03.2023
Število ogledov:
584
Število prenosov:
377
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Gradivo je del revije
Naslov:
Plants
Skrajšan naslov:
Plants
Založnik:
MDPI
ISSN:
2223-7747
COBISS.SI-ID:
523345433
Licence
Licenca:
CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:
To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Sekundarni jezik
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
navadna ajda
,
tatarska ajda
,
flavonoidi
,
rutin
,
hrana
,
žito
,
zdrob
,
sekundarni metaboliti
Projekti
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P1-0212
Naslov:
Biologija rastlin
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P3-0395
Naslov:
Prehrana in javno zdravje
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
J1-3014
Naslov:
Alternativni pristopi k zagotavljanju kvalitetnega in varnega mikrobioma ajde
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
J4-3091
Naslov:
S spoznanji iz delovanja rastlin z učinkovitim privzemom mineralnih hranil do izboljšane preskrbe z minerali
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
L4-9305
Naslov:
Lokalno pridelana ajda kot surovina za proizvodnjo kakovostnih živil
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj