Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Določevanje fitinske kisline in ostalih inozitol fosfatov v hrani z ionsko kromatografijo
ID
Kužner, Sara
(
Avtor
),
ID
Marolt, Gregor
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(6,81 MB)
MD5: 737A39191EED969B0F899D7CFB880B7F
Galerija slik
Izvleček
Fitinska kislina velja za glavno zalogo fosforja v številnih rastlinskih tkivih, zlasti v semenih. Na človeško telo ima številne tako pozitivne kot negativne učinke. Kemijsko ima strukturo inozitol heksafosfata, kjer osnovni skelet predstavlja inozitol, vsaka izmed šestih hidroksilnih skupin pa je zaestrena s fosfatom. V diplomski nalogi sem želela določiti vpliv ekstrakcijskih parametrov na določitev fosfata, fitinske kisline ter ostalih inozitol fosfatov v vzorcih pšenice in ajde. Fitinsko kislino v vzorcih sem določala z ionsko kromatografiji visoke ločljivosti (HPIC) z metodo umeritvene krivulje. S potenciometrično titracijo z uporabo NaOH sem določila množinsko koncentracijo fitinske kisline. Poleg tega sem s potenciometrično titracijo standardizirala raztopino fitata.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
fitinska kislina
,
fitat
,
fosfat
,
ionska kromatografija visoke ločljivosti
,
potenciometrična titracija
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:
2023
PID:
20.500.12556/RUL-144089
COBISS.SI-ID:
140618243
Datum objave v RUL:
31.01.2023
Število ogledov:
1064
Število prenosov:
285
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
KUŽNER, Sara, 2023,
Določevanje fitinske kisline in ostalih inozitol fosfatov v hrani z ionsko kromatografijo
[na spletu]. Diplomsko delo. [Dostopano 8 april 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=144089
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Determination of phytic acid and other inositol phosphates in food by ion chromatography
Izvleček:
Phytic acid is considered the main phosphorus storage in many plant tissues, especially in seeds. It has many effects on the human body, both positive and negative. Chemically, it has the structure of inositol hexaphosphate, where the basic skeleton is inositol, and each of the six hydroxyl groups is esterified with a phosphate. In my thesis, I wanted to determine the influence of extraction parameters on the determination of phosphate, phytic acid and other inositol phosphates in wheat and buckwheat samples. Phytic acid in the samples was determined by high-performance ion chromatography (HPIC) using the calibration curve method. I determined the mass concentration of phytic acid by potentiometric titration using NaOH. In addition, I standardised the phytate solution using by potentiometric titration.
Ključne besede:
phytic acid
,
phytate
,
phosphate
,
high resolution ion chromatography
,
potentiometric titration
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Iščem podobna dela...
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj