izpis_h1_title_alt

Hmeljarstvo v Prekopi: Hmeljarstvo od druge polovice 20. stoletja
ID Roter, Nataša (Avtor), ID Simonič, Peter (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (5,13 MB)
MD5: 7BAACE29C0A11E99E32F2A6E64C6B610

Izvleček
V diplomskem delu avtorica predstavi potek in razvoj hmeljarske dejavnosti v vasi Prekopa. Hmeljarstvo se je skozi leta močno razvijalo in spreminjalo, avtorica pa se poglobi v vprašanje, kako je zaznamovalo vas Prekopa, in če jo je, kako jo je spremenilo. Delo se dotakne tudi ekoloških značilnosti hmeljne rastline, raznih sort hmelja in njihovega žlahtnjenja. Skozi spomine sogovornikov predstavi, kako so hmeljarska opravila potekala nekoč v primerjavi z delom danes, ko je tehnologija poskrbela za spremembe pri poteku opravil. Prikazati želi, kako je hmeljarstvo v šestdesetih letih prejšnjega stoletja prišlo na sam vrh gospodarskih dejavnosti v vasi ter kako se je to nadaljevalo in spreminjalo do danes.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:hmeljarstvo, Prekopa, obiranje hmelja, sorte hmelja, negovanje rastline, medsebojni odnosi, hmeljske sušilnice
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Organizacija:FF - Filozofska fakulteta
Leto izida:2022
PID:20.500.12556/RUL-140461 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:15.09.2022
Število ogledov:681
Število prenosov:72
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Hop growing in Prekopa: Hop growing since the second half of the 20th century
Izvleček:
The thesis presents the course and development of hop growing in the village of Prekopa. Hop growing has evolved and changed considerably over the years, and the thesis explores the question of whether and how hop growing has changed Prekopa and what impact it has had on Prekopa. The thesis also deals with the ecological characteristics of the hop plant, different hop varieties and hop breeding. On the basis of the interviewees’ memories, hop growing in the past is described and compared with today’s work processes which have changed due to technical development. The aim of the thesis is to show how hop growing rose to the top of the village economy in the 1960s and how this continued and changed until today.

Ključne besede:hop growing, Prekopa, hop picking, hop varieties, plant cultivation, mutual relations, oast houses

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj