izpis_h1_title_alt

Protimikrobno delovanje različnih vrst slovenskega medu
ID Kranjc, Tanita (Avtor), ID Smole-Možina, Sonja (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (887,34 KB)
MD5: C111E0526EB306E42F56B2CD3A406802

Izvleček
Slovenija ima edinstveno in raznoliko floro, posledično pa proizvodnjo številnih vrst medu z različnimi fizikalno-kemijskimi in bioaktivnimi lastnostmi. V študiji smo z določanjem minimalne inhibitorne koncentracije (MIK) proti izbranim mikroorganizmom raziskali 8 vrst medu, zbranih med leti 2020-2022 iz različnih regij Slovenije. Razdelili smo jih na temne medove (ajdov, kostanjev, hojev, gozdni med) in svetle medove (akacijev, cvetlični, lipov in med oljne ogrščice). Testirali smo njihovo protimokrobno aktivnost z mikrodilucijsko metodo proti petim bakterijskim vrstam: Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, Escherichia coli in Pseudomonas aeruginosa. Rezultate skupine temnih medov s skupno 60 vzorci in skupine svetlih vrst medov s skupno 58 vzorci smo analizirali z Mann-Whitney U testom, s katerim smo potrdili, da imajo temne vrste medu boljše protibakterijsko delovanje. Najboljšo protibakterijsko aktivnost smo določili hojevemu medu, sledila sta mu gozdni in kostanjev med. Pokazali smo torej, da je protibakterijsko delovanje slovenskih vrst medu pogojeno z izvorom medu, saj so imeli manini medovi manjše vrednosti MIK in zato boljše protibakterijsko delovanje. Izmerjene vrednosti MIK pa so bile odvisne tudi od vrste testne bakterije. Največjo občutljivost smo potrdili pri bakteriji Staphylococcus aureus, z najpogosteje izmerjeno vrednostjo MIK 31,3 mg/ml, največjo odpornost pa pri bakteriji Bacillus cereus.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:med, botanično poreklo, minimalna inhibitorna koncentracija, bakterijska razistenca, protimikrobno delovanje
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[T. Kranjc]
Leto izida:2022
PID:20.500.12556/RUL-140439 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:638.1:579.67
COBISS.SI-ID:121679619 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:15.09.2022
Število ogledov:483
Število prenosov:98
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Antimicrobial activity of different types of Slovenian honey
Izvleček:
Slovenia has a unique and diverse flora and consequently production of several types of honey, with different physico-chemical and bioactive properties. In this study, we investigated 8 types of honey, divided into dark honeys (buckwheat, chestnut, fir, forest) and light honeys (acacia, flower, linden, and rapeseed), obtained from different regions of Slovenia between 2020-2022, by determining the minimum inhibitory concentration (MIC). The selected honeys were tested against five bacterial species: Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa. The results of a group of dark honeys with a total of 60 samples and a group of light honeys with a total of 58 samples were analysed using the Mann-Whitney U test to confirm that dark honeys have better antibacterial activity. The best best antibacterial activity was found for hoja honey, followed by forest and chestnut honeys. We have therefore shown that the antibacterial activity of Slovenian honeys is conditioned by the origin of the honey, as manna honeys had lower MIC values and therefore better antibacterial activity. However, the measured MIK values also depended on the type of test bacterium. The highest sensitivity was confirmed for Staphylococcus aureus, with the most frequently measured MIK value of 31,3 mg/ml, while the highest resistance was found for Bacillus cereus.

Ključne besede:honey, origin of honey, minimum inhibitory concentration, bacterial resistance, antimicrobial activity

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj