izpis_h1_title_alt

Razvoj eksperimentalne proge za mikroskopsko in termografsko analizo zmrzovanja vodne kapljice
ID Lovšin, Robert (Avtor), ID Golobič, Iztok (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Može, Matic (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (5,58 MB)
MD5: 4F349B0971DDCAA55D2D7C9D8B0EDEC6

Izvleček
V zadnjih letih so različni načini obdelave površin, ki preprečujejo akumulacijo sreža in ledu, tema številnih raziskav, saj imajo obdelane površine zaradi svojih lastnosti, potencial za aplikacije na različnih področjih. V okviru te zaključne naloge smo zasnovali eksperimentalno progo za mikroskopsko in termografsko analizo zmrzovanja vodne kapljice. V programu SolidWorks je bila zasnovana komora, uporabljena za analizo zmrzovanja vodnih kapljic na različnih površinah. Zasnovano komoro, umeščeno v eksperimentalni progi, smo preko meritev pod mikroskopom in infrardečo kamero ovrednotili. Meritve, opravljene pod mikroskopom, prek zajema posnetkov s hitrotekočo kamero kažejo vpliv okolice na sreženje površine. Pri termografski analizi smo podrobno preučili proces rekalescence. Dokazali smo tudi, da je mogoče s hitrotekočo infrardečo kamero popisati krajevne in časovne spremembe temperatur tekom procesa zmrzovanja vodne kapljice.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:proces zmrzovanja kapljice, kontaktni kot kapljice, mikroskopska analiza, rekalescenca, termografska analiza
Vrsta gradiva:Zaključna naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FS - Fakulteta za strojništvo
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[R. Lovšin]
Leto izida:2022
Št. strani:XIII, [38] f.
PID:20.500.12556/RUL-139869 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:621.565:66.02:543.219(043.2)
COBISS.SI-ID:122512643 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:08.09.2022
Število ogledov:1255
Število prenosov:108
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Development of an experimental setup for microscopic and thermographic observation of water droplet freezing
Izvleček:
In recent years, different methods of treating surfaces, that prevent accumulation of snow and ice, have been the subject of several researchers due to improved properties of treated surfaces and potential applications in various fields. In this thesis, we designed an experimental setup for microscopic and thermographic analysis of water droplet freezing. A chamber designed in SolidWorks, was used to observe the freezing of water droplets on different surfaces. The designed chamber was placed in the experimental setup and evaluated through measurements under a microscope and IR camera. Measurements carried out under the microscope, through the capture of images with a high-speed camera, show the influence of the environment on the appearance of frost on the surface. The process of recalescence was studied in detail. It was demonstrated, that it is possible to detect local and temporal temperature changes during the process of water droplet freezing, with a high-speed infrared camera.

Ključne besede:droplet freezing process, contact angle, microscopic analysis, recalescence, thermographic analysis

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj